feed info

53 článků z OSEL.cz

Nález germánské spony z élektra u Příbora

V oblasti Moravské brány jsou známy četné nálezy z doby germánského osídlení (první polovina prvního tisíciletí). Blíže se tím před válkou zabýval amatérský archeolog Gustav Stumpf. Nález germánské spony však Stumpf nezaznamenal. Na celém území České republiky by se podobné nálezy snad daly spočítat na prstech jedné ruky. Nedávný nález germánské spony z...

Přesně naváděný projektil SCALPEL zasáhl cíl v ohromující vzdálenosti

BAE Systems úspěšně otestovali své želízko v ohni programu americké armády XM1155 Sub-Caliber, přesně naváděný dělostřelecký projektil Sub-Caliber Artillery Long-Range Projectile with Enhanced Lethality (SCALPEL). Podle nepříliš detailního prohlášení zasáhli statický cíl, který byl velice daleko. Přesná munice s ďábelským dosahem má za sebou další milník.


Čtvrtek 30. března 2023


Gravitační čočkování prozradilo gravitačního behemota

Gravitační čočky obsahují spoustu zajímavých informací o čočkovaném i čočkujícím objektu. V tomto případě analýzy a superpočítačové simulace čočkující masivní eliptické galaxie Abell 1201 BCG vystopovaly ultramasivní černou díru o hmotnosti přes 30 miliard Sluncí. Je jednou z největších, jaké jsme kdy viděli.


Středa 29. března 2023


Australští Vow vyrobili masové koule z mamuta

Biotechnologický startup Vow na základně fosilní DNA a genomu slona rekonstruoval mamutí myoglobin, který je zásadní pro chuť a barvu masa. Ten vložili do buněk a vypěstovali maso, z něhož uvařili mamutí koule. Prozatím skončily v muzeu, ale příště, kdo ví? Dali byste si mamuta?

Vyhynutí parních lokomotiv popírá evoluční předsudky

Parní lokomotivy dominovaly ekosystému dopravy do poloviny 20. století. Jejich vymírání je skvělým modelem pro biology, protože fosilní záznam lokomotiv není vůbec děravý. Je fascinující vidět, jak ryze technologické záležitosti, které považujeme za výplod našich myslí, ve skutečnosti hrají podle biologických not.


Pondělí 27. března 2023


Ledově temný zrak černých děr rozežírá kvantovou koherenci

Fyzici spočítali, že horizonty událostí černých děr nakonec rozežerou prakticky všechny kvantové superpozice. Ať jsou kdekoliv. Podle nich jsou černé díry absolutními mistry dekoherence. Jejich tesknivé chřtány zírají na celý vesmír jako všudypřítomný a přitom úplně lhostejný pozorovatel. Kam se na fyziku hrabe H. P. Lovecraft.


Neděle 26. března 2023


AI dokáže odhalit podvodníky a neplatiče daní

K tomu, čemu se lidově říká obcházení povinnosti platit daně, se bohatým nabízí celá řada nástrojů. K oblíbeným patří daňová optimalizace se založením pobočky v daňovém ráji. Na tom by ještě nemuselo být nic nelegálního, kdyby…

Najdeme na milimetrových vlnách ultralehkou temnou hmotu?

Temnou hmotu by mohly tvořit ultralehké částice, jako jsou temné fotony. Tým japonské Kyoto University pátral po temných fotonech kolem 0,1 meV pomocí nové metody detekce na milimetrových vlnách. Jako obvykle nic nenašli, ale jejich výzkum by mohl přispět k dalšímu rozvoji telekomunikačních sítí.

Vojáci mohou ovládat robopsy pouhou myslí

Průlomové grafenové senzory pro snímání mozkové aktivity jsou zcela neinvazní a fungují pod vojenskou přilbou. Díky jejich spojení s Microsoft HoloLens je teď vojáci mohou využívat k „telepatickému“ řízení robotických psů. A také dalších elektronických systémů, včetně rozmanitých dronů. Stačí jen pomyslet…


Sobota 25. března 2023



Čtvrtek 23. března 2023


Džin utíká z lahve. Schopnou inteligenci Alpaca lze vycvičit za 600 dolarů

Trénink umělých inteligencí byl až doposud výsadou zkušených vývojářů s nemalými finančními prostředky. Teď ale přišla Alpaca ze Stanfordu a všechno se mění. Jsme svědky bouřlivé demokratizace všehoschopných inteligencí. Je jenom otázkou času, kdy zaklepou na Vaši mailovou schránku, přinejmenším. Připravte se na vše.

Negativně laděné titulky zvyšují čtenost online zpráv. Bohužel.

Krev dobře prodává. Platilo to pro tištěný bulvár a platí to i pro online zprávy. Lidská přirozenost vytváří začarovaný kruh. Fascinují nás negativní věci, tak jich jsou plné titulky, aby na ně všichni klikali, z čehož jsou pak všichni smutní. A smutek, ten v titulcích funguje nejvíc.


Středa 22. března 2023


Turecko představilo pokročilý bojový stealth dron ANKA-3

Turecká společnost Turkish Aerospace Industries vyvíjí bojový stealth dron se samokřídlem ANKA-3. Brzy by mělo dojít na jeho první let. Na rozdíl od dronu Kızılelma společnosti Baykar upřednostňuje stealth vlastnosti před vysokým výkonem. Turecko má zaděláno na slibný mix bojových dronů, které se navzájem doplňují.


Úterý 21. března 2023


Dívka s náušnicí po kykladsku

Nepůjde teď o slavný obraz Johanna Vermeera, nýbrž o výtvarné téma doby kolem roku 600 před n. l., známé z kykladských ostrovů. Náušnice je velká, takže je zakotvená také ve tváři. Na Kykladách má svůj předobraz už v rané době bronzové.

Průlom v materiálech: Experimentální peptidové sklo se rozloží v kompostu

Tradiční sklo se vyrábí z křemičitého písku. Když se místo něj použije prášek z peptidů nebo aminokyselin vznikne biomolekulární sklo s pozoruhodnými vlastnostmi. Je skvěle průhledné, pevné a přitom se za pár týdnů až měsíců rozloží v kompostu. Nebo třeba v lidském těle, pokud by bylo součástí vstřebatelných implantátů.


Pondělí 20. března 2023


Překvapivě velkou hrozbou pro život ve vesmíru mohou být srážky s exoměsíci

Měsíc považujeme za romantického průvodce Země, který nám nabízí malebné noci a přílivy s odlivy. Podle simulací vývoje planetárních systémů bychom měli být rádi, že se Měsíc chová spořádaně. Vypadá to, že zvlášť u exoplanet v blízkosti hvězdy se může exoměsíc vzdálit od planety, vrátit se a vší silou do exoplanety narazit za pouhou 1 miliardu let od...


Neděle 19. března 2023


Rolls-Royce vyvíjejí mikroreaktor pro Měsíc

Britští Rolls-Royce dostali finanční injekci od UK Space Agency, kvůli výzkumu a vývoji malých modulárních reaktorů pro lunární základny. Právě takové technologie budou zásadní pro vybudování a provoz lunárních základen. Pokud vše poběží podle plánu, měl by britský lunární reaktor letět na Měsíc v roce 2029.


Sobota 18. března 2023


Chmurné vyhlídky využití antidepresiv u chronické bolesti

Chronická bolest je vysilující fenomén, který postihuje přibližně každého pátého člověka na světě. Jedná se o jedno z nejčastějších důvodů, proč pacienti vyhledávají lékařskou pomoc, a je výsledkem celé řady kombinovaných biologických, psychologických a sociálních faktorů a zároveň tak vyžaduje multifaktoriální přístup v rámci léčby. Kromě...


Pátek 17. března 2023


Běžnou bakterií proti zhoubnému nádoru

Australští vědci infikovali zhoubný nádor oslabeným stafylokokem, aby připomenuli některým bílým krvinkám imunitního systému jejich poslání – škodlivé buňky nechránit, nýbrž ničit.

Inteligence GPT-4 si najala člověka kvůli překonání testu CAPTCHA. A lhala mu

Testování sladění inteligence GPT-4 s lidskými tvůrci a operátory sice neodhalilo plány na ovládnutí světa, ale prozradilo, že taková, stále vcelku prostá inteligence, dokáže najmout nic netušícího lidského zaměstnance a zmanipulovat ho do té míry, že jí umožní projít populárním CAPTCHA testem. Svět se mění před očima.


Čtvrtek 16. března 2023


Kvůli pokrokům v detekci se ponorky mohou stát zbytečnými

Vojenské technologie detekce ponorek se rozvíjejí před očima. Podle australských analytiků by se kolem poloviny tohoto století mohlo stát, že se oceán najednou stane „průhledným“ a ponorky v něm budou zřetelné jako pěst na oko. Pokud se analýzy nepletou, má ambiciózní obranný pakt v Indo-Pacifiku AUKUS, který je do značné míry založený na jaderných ponorkách,...


Středa 15. března 2023



Úterý 14. března 2023


Doposud největší kompletně zmapovaný mozek patří larvě octomilky

Konektomika, čili mapování a výzkum neurálních spojení dosáhla doposud největšího úspěchu. 12 let tvrdé práce přineslo kompletní a detailní mapu všech neuronů a neurálních spojení doposud největšího mozku. Jde o larvu oblíbené laboratorní mušky octomilky, jejíž mozek obsahuje 3 016 neuronů, mezi nimiž funguje 548 tisíc neurálních spojení. Kdy se dočkáme...


Pondělí 13. března 2023



Neděle 12. března 2023


Co nalít mimozemšťanovi?

Voda je základem života. Ve vodě vznikl, díky vodě fungují veškeré životní procesy, a představuje přes polovinu hmotnosti našeho těla. Žádná forma pozemského života se dlouhodobě bez vody neobejde. To ovšem platí pro naši planetu. Uctili bychom ale sklenicí vody i případného mimozemšťana?

Nově objevený enzym vyrábí elektřinu ze „vzduchu“

Běžná půdní bakterie Mycobacterium smegmatis využívá enzym Huc hydrogenázu jako přírodní baterii, která generuje elektřinu díky vodíku v atmosféře. Funguje to i přesto, že molekulární vodík je v atmosféře nesmírně vzácná a jeho koncentrace se pohybuje ve stotisícinách procenta. Výjimečně stabilní a praktický enzym by mohl přivést nový typ energetiky.


Sobota 11. března 2023



Pátek 10. března 2023


Nová americká jaderná střela Sentinel uspěla v prvním statickém zážehu

Northrop Grumman vyvíjejí v rámci modernizace americké jaderné triády novou mezikontinentální balistickou raketu LGM-35A Sentinel. Od roku 2029 by měla nahrazovat dosluhující střely Minuteman III, které zajišťují jaderné odstrašení již déle než 50 let. Úspěšný statický zážeh je významným milníkem na cestě Sentinelu do raketových sil.


Čtvrtek 9. března 2023



Středa 8. března 2023


Astronomové vyrazili na lov tajuplných q-ballů

Kdyby temnou hmotu tvořily exotické bosony, mohla by se potulovat po galaxiích v podobě neviditelných chuchvalců q-ballů hvězdné velikosti. Prozradit by je mohla gravitace, přesněji řečeno gravitační mikročočky. První průzkum dat existenci q-ballů nevyloučil, ale pokud existují, taky by měly tvořit maximálně pár procent fenoménu temné hmoty.

Pennywise pod drobnohledem: Proč se vlastně lidé bojí klaunů?

Strach z klaunů čili koulrofobie je vlastně běžný. Lidé se k smrti děsí klaunů častěji než u řady jiných fobií, včetně extrémního strachu z výšek nebo létání. Britští psychologové šli po původu strachu z klaunů a zjišťovali, co by mohlo být hlavním motorem obav z klaunů. Výsledek je jiný, než byste nejspíš čekali.


Pondělí 6. března 2023


Fúze protonu s bórem 11 v magneticky udržovaném plazmatu

Tao Technologies je jedna ze startupových firem zaměřených na hledání možnosti využití fúze protonu s bórem 11. Spolu s japonskými fyziky publikovala výsledky experimentů s těmito fúzními reakcemi realizovanými v magneticky udržovaném plazmatu. Podívejme se, co to reálně přináší.

Následoval po Velkém třesku Temný třesk, co rozprskl do vesmíru temnou hmotu?

Standardní kosmologie předpokládá, že se záhy po Velkém třesku zrodilo záření, částice běžné hmoty i částice temné hmoty. Dvojice fyziků navrhuje, že během prvního měsíce po Velkém třesku mohlo dojít k separátnímu Temnému třesku, při němž vznikly částice temné hmoty. Pokud to tak bylo, mohli bychom detekovat specifické gravitační vlny takové události.


Neděle 5. března 2023


Galleri test

Analýza metylácie vo voľne cirkulujúcej DNA môže upozorniť na prítomnosť zhubného nádoru aj v jeho včasnom štádiu. Nakoľko sa táto veľmi sľubná vyšetrovacia metóda osvedčí v skríningu, ukáže už blízka budúcnosť.