feed info

49 článků z OSEL.cz

Ishmie a isthmijské hry

Přístavní město na Korintské šíji bývalo slavné velkým Poseidónovým chrámem a také hrami, které byly třetí nejvýznamnější v Řecku, hned po hrách v Olympii a v Delfách. Zachovaly se stopy po startovacím zařízení na běžecké dráze.


Úterý 30. května 2023


Velryby jsou obrovské, ale téměř netrpí rakovinou. Jak to dělají?

Mělo by platit, že čím více buněk někdo má, tím větší je šance, že se mu buňky splaší a vytvoří nádor. Jenomže to tak není. Největší zvířata, jako jsou sloni a velryby, trpí rakovinou nápadně méně než mnozí savci podstatně menší velikosti. Pokud odkryjeme jejich triky, mohli bychom získat výhodu v osudovém boji s nádory.


Pondělí 29. května 2023


V ramenu Větrníku se rozzářila supernova

Mnozí astronomové – profesionálové i amatéři, kteří mají na noční obloze v dohledu známé severní souhvězdí Velké medvědice, si v tyto dny, vlastně noci, asi stěží nechají ujít pohled na nově objevenou supernovu. I když není vidět volným okem, patří k těm nejbližším, které v uplynulých letech na obloze zazářily.


Neděle 28. května 2023


Podivuhodný analogový počítač předpovídá budoucí jevy díky vlnám na vodě

Divili byste se, co zvládne házení kamenů do kýblu s vodou. Zhruba takhle vypadá technologie, která pohání analogový počítač na rezervoárové výpočty. Využívá spojitá data, nikoliv digitální nuly a jedničky, což ji poskytuje velmi zajímavé výhody. Autoři projektu již zmenšují „kýbl s vodou“ do podoby mikrokapalinového procesoru.