feed info

5 článků z Věda

Ředitelka Památníku Karla Čapka rezignovala poté, co kraj zveřejnil její koncepci

Středočeský kraj zveřejnil koncepci Památníku Karla Čapka na Strží, se kterou vyhrála výběrové řízení jeho nová ředitelka Alice Seidlová. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová jí poté vyzvala, aby zvážila svou rezignaci. Alice Seidlová této výzvě po několika hodinách vyhověla. „Vzhledem k okolnosti, že si dědictví bratří Čapků a Ferdinanda Peroutky...

Český rozhlas se bojí změn a reforem jako čert kříže

Českému rozhlasu se podle posledního měření poslechovost daří a z Vinohradské 12 zaznívá spokojené plácání se po zádech. To je v pořádku. Jen rozhlasu, ostatně i podle loňské analýzy EBU, chybí touha po inovaci, ambice hledat nepoznané, kuráž jít po neprošlápnutých cestách, podporovat novátorství svých lidí, být větší, silnější,...

Michal Matzenauer: Mariánský příkop (ukázka z knihy)

Mariánský příkop, jak říká autor básnické sbírky stejného názvu Michal Matzenauer, je pro něj asi nejtajemnější místo na zemi. V mládí používal tuto tajemnost často ve svých obrazech. Nyní se k tomuto symbolu vrátil a zpracoval ho v básních. Knížka je proto monotematická, čím se odlišuje od ostatních básníkových sbírek.

Literární vyhlídky (20. až 26. května)

Nadcházející týden nabídne celou řadu autorských čtení i několik knižních křtů (například nové prózy Petry Hůlové), ale také dvě premiéry divadelních adaptací nebo třídenní literární festival v Ostravě. K pozvánkám jako obvykle připojujeme i tipy na zajímavé nové (audio)knihy.

Ozvěny Světa knihy. Radim Kopáč: Prošvihl jsem Alejandra Jodorowského

V rámci seriálu Ozvěny Světa knihy na webu Literárních novin jsme položili vybraným osobnostem české literatury, potažmo kultury tři otázky týkající se letošního Světa knihy Praha i vyhlídek pro jeho příští ročník. Tentokrát přinášíme odpovědi literárního a výtvarného kritika, publicisty a editora Radima Kopáče.