Luminus představil první LED s kruhovým čipem na světě

Americký vývojář a výrobce LED technologií, společnost Luminus, představila celosvětovou novinku, LED s kulatým čipem. Tato nová průlomová technologie by podle společnosti měla urychlit implementaci LED v aplikacích s vysokou intenzitou osvětlení.

Doposud všechny vyráběné LED čipy měly čtyřhranný tvar a většina optik používaných ke směrování světla má tvar naopak kulatý. Tento tvarový nesoulad dle Luminusu komplikuje možnosti přesného směrování světla. V současnosti používaná technologie čipů se dá tedy laicky přirovnat k vkládání čtyřhranného kolíku do kulaté díry.

Podle slov Dona McDaniela, generálního ředitele marketingu společnosti Luminus, nová kruhová technologie čipů zvýší celkovou účinnost světelného systému až o 30%. Výhody se projeví například u zdravotnických přístrojů, kde se používá vázání světla do optických vláken. V takovýchto aplikacích dokáže jedna SBT-70 LED nahradit až 250W HID lampu. Nová LED by dle výrobce měla nalézt uplatnění i v datových projektorech, strojírenství, mobilním osvětlení a dalších aplikacích. Nové kruhové čipy by měly být komerčně dostupné již v těchto měsících.

Zdroj: luminus.com