Nový Ford Puma se letos ukáže jako elektromobil

Nový Ford Puma je kompaktní crossover s prostorem pro pět cestujících. Přináší nový interiér, velké digitální displeje, špičkovou konektivitu a pokročilé jízdní technologie.

Uvnitř nového Ford Puma se nachází nový kokpit se sportovním stylem a s vysoko umístěnými obrazovkami, které jsou natočeny směrem k řidiči, zatímco fyzických tlačítek je minimum. Díky konektivitě 5G mohou zákazníci přebrat kontrolu nad každou jízdou – ať už se chtějí vyhnout nečekaným dopravním zácpám při cestě do školy nebo vyrazit nejrychlejší trasou za víkendovým dobrodružstvím.

Sofistikované technologie usnadňují řízení s využitím tempomatu, který zpomaluje na křižovatkách a v zatáčkách, nové světlomety pomáhají v noci řidičům lépe vidět do zatáček a nové kamery poskytují na středovém displeji pohled z ptačí perspektivy, aby bylo parkování v rušných ulicích hračkou.

Svobodu při cestách za dobrodružstvím mimo město přináší dynamické a úsporné mild-hybridní pohonné jednotky. Ford také oznámil, že ještě letos bude představena plně elektrická Puma Gen-E – první Puma, která umožní jízdu s nulovými výfukovými emisemi.

Technologie, které usnadňují život

Dvě velké obrazovky poskytují řidiči aktuální informace a přehled. 12,8palcový digitální přístrojový štít lze přizpůsobit tak, aby zobrazoval informace, které každý řidič považuje za nejužitečnější, zatímco 12palcová středová dotyková obrazovka s vysokým rozlišením slouží ke snadnému zobrazení a ovládání map, informačních a zábavních funkcí a prvků, jako je klimatizace a vyhřívání sedadel.

Nový zábavní a informační systém SYNC 4 má dvakrát vyšší výpočetní výkon než předchozí verze a dokáže se přizpůsobit tak, aby řidiči měli co nejjednodušší přístup k funkcím, které používají nejčastěji. Rozpoznávání hlasu rozumí běžné řeči a chytré telefony lze snadno integrovat pomocí bezdrátových systémů Apple CarPlay a Android Auto – a dobíjet je pomocí bezdrátového nabíjení.

Skvělý zvuk dodá každé cestě v Pumě nový soundbar nebo volitelný audiosystém B&O s 10 reproduktory. Styl a pohodlí vylepšuje nová posuvná loketní opěrka a sportovní dvouramenný volant s plochou spodní částí.

Nová Puma usnadňuje řízení. Inteligentní adaptivní tempomat s funkcí Stop & Go a udržováním v jízdním pruhu plynule zrychluje a brzdí, takže působí přirozeněji, a dokáže pomocí prediktivního asistenta rychlosti přizpůsobit rychlost jízdy zatáčkám na silnici, kruhovým objezdům a při nájezdu nebo výjezdu z dálnice. Ve městě dokáže 360stupňový kamerový systém zobrazit pohled z ptačí perspektivy, a zabránit tak škrábancům při parkování.

Asistent pro křižovatky sleduje vozovku před vámi kvůli možným kolizím s protijedoucími vozidly v souběžných jízdních pruzích nebo chodci a cyklisty přecházejícími vozovku, do které řidič odbočuje – a může automaticky brzdit, aby pomohl zabránit kolizi nebo ji zmírnit. Funguje bez nutnosti dopravního značení nebo dopravního mobiliáře a také v noci s aktivovanými světlomety.

SOUVISEJÍCÍ: Ford Kuga je nejprodávanější plug-in hybrid v Evropě

Nové světlomety toho nabízí víc než jen svěží design a výrazný světelný podpis. Volitelná technologie Dynamic Matrix LED využívá prediktivní dynamické světlo pro zatáčení, které sleduje vozovku před vámi a svítí do zatáček, aby řidiči lépe viděli.

Aktivní brzdění při couvání je pro Pumu také novinkou. Pokud vozidlo detekuje stojící objekt, jako jsou chodci, jízdní kola, patníky nebo jiná vozidla, upozorní řidiče a může aktivovat brzdy, aby předešlo kolizi nebo ji zmírnilo.

Podobně systém varování před projíždějícími vozy při couvání z parkovacího místa (CTA) s aktivním brzděním dokáže detekovat pohybující se objekty, jako jsou chodci, cyklisté nebo vozidla, a v případě potřeby vozidlo zabrzdí.

Puma má i v nové generaci praktičnost velkého vozu. MegaBox o objemu 80 litrů v podlaze zavazadlového prostoru je dostatečně velký, aby spolkl obsah malého nákupního vozíku v supermarketu. Dvě sady golfových holí mohou stát vzpřímeně v zavazadlovém prostoru, a i když je na palubě pět osob, je zde více než 450 litrů prostoru pro zavazadla.

Zákazníci si mohou vybrat z verzí Titanium, ST-Line a ST-Line X, z nichž každá má dnes již ikonický styl Pumy inspirovaný vozy kupé a jedinečný design předního nárazníku, mřížky chladiče a kol z lehkých slitin. Pozornost jistě upoutá také šest barev – včetně nové šedé Cactus – a vnější zpětná zrcátka, která na zem mohou promítat logo Puma 7.

Nové modely Puma jsou poháněny hybridním motorem Ford EcoBoost o objemu 1,0 litru, který využívá 48voltový mild-hybridní elektrický pohon, jenž pomáhá šetřit palivo nebo zvyšuje výkon až na 115 kW. 

Pro sportovnější jízdu vyvinul Ford Performance model Puma ST Powershift se speciálním sportovním podvozkem, designem a konfigurací – a maximálním výkonem až 127 kW standardně dodávaným prostřednictvím rychle řadící sedmistupňové automatické převodovky, která je k dispozici i pro ostatní varianty modelu Puma.

Model Puma, navržený a zkonstruovaný v Evropě, se vyrábí v nejmodernějším montážním závodě Ford Otosan v rumunské Craiově. Novou Pumu bude možné v České republice objednat od 13. února za cenu od 499 900 Kč, první zákaznické vozy budou k dispozici v květnu letošního roku.

zdroj: tisková zpráva, foto: Ford

The post Nový Ford Puma se letos ukáže jako elektromobil first appeared on Hybrid.cz.