Nutriční strategie v prevenci osteoporózy

Osteoporóza je podle WHO definována jako postupující onemocnění skeletu charakterizované stupněm úbytku organické i anorganické kostní hmoty, poruchami mikroarchitektury kostní tkáně, a v důsledku toho zvýšenou náchylností kosti k zlomeninám. Rozvoj osteoporózy ovlivňují, stejně jako většinu onemocnění, dědičné faktory a to z 60-80 % a zbytek lze připsat tzv. zevním vlivům. Skupina rizik není vzhledem k neustále probíhajícím výzkumům ještě uzavřena. K těm zásadním patří: menopauza, snížená hladina testosteronu, vyšší věk, BMI menší než 20, kouření, nadměrné a časté pití alkoholu, užívání léků potlačujících záchvaty (antikonvulziva, antiepileptika), užívání kortikoidů (například prednison)ů, revmatoidní artritida, diabetes mellitus, snížený přísun vitaminů C a K, nízká hladina vitaminu D, jiná závažná onemocnění (například střevní zánětlivá onemocnění – ulcerózní kolitis či Crohnova nemoc, také onemocnění svalových skupin) , některé studie uvádějí jako velmi zásadní rizikový faktor nedostatečnou pohybovou aktivitu, ženské pohlaví. Uvedené rizikové faktory se vzájemně kombinují a násobí, z tohoto důvodu nelze jednoznačně přesně stanovit, který z nich je stoprocentně nejhorší a který s sebou přináší nejmenší riziko.