O jogurtech

K nejpopulárnějším mléčným výrobkům dneška patři jogurty, které z technologického hlediska řadíme k fermentovaným výrobkům s termofilními bakteriemi. Jejich výroba není nic složitého, vždyť historie jejich "výroby" sahá hluboko do naší minulosti. Kolébkou jogurtů je oblast Středního Východu, kde již v období kolem 5000 let před našim letopočtem bylo známo samovolné fermentované mléčné kvašení, které proběhlo náhodně díky bakteriím přítomným ve vacích, ve kterých se mléko převáželo. Tento proces tak pomohl v teplém podnebí prodloužit možnost konzumace mléka v podobě příjemně kyselého produktu. Také slovo „yogurt“ znamená v turečtině zkvašené mléko. Význam pro zdraví pak poodhalil na počátku 19. století ruský badatel prof. Ilja Iljič Mečnikov, který zkoumal příčiny dlouhověkosti národů z oblasti Balkánu, kteří pravidelně konzumovali fermentované mléka, které můžeme považovat za předchůdce našich jogurtů.