Podívejte se na nejlepší ekologické projekty v Česku

Ekologické vzdělávání pro nejmenší, bezobalové nakupování nebo inteligentní veřejné osvětlení. To je jen část z vítězných projektů, které si letos odnesly ocenění v soutěži E.ON Energy Globe. Celkovým vítězem se stal pasivní dům ze slámy. Jeho autor pojede reprezentovat Česko na celosvětové kolo.

Ekologie a úspora energií získávají v posledních letech stále více pozornosti. Lidé se snaží přicházet s novými nápady, jak ušetřit energii i přírodu. Ty nejzajímavější z nich už desátým rokem odměňuje soutěž E.ON Energy Globe. Odborná porota vybrala deset projektů a o jednotlivých vítězích každé kategorií rozhodovala široká veřejnost. Podívejte se s námi na čtyři vítězné projekty.

Trend bezobalového nakupování

Společnost MIWA vyhrála v kategorii Firma se svým bezobalovým nakupováním. To se stává v průběhu posledních let stále populárnějším. Co ale MIWA nabízí navíc, je komfort a to, že do celého procesu bezodpadového toku zapojuje jak obchody, tak samotné výrobce i distributory. MIWA používá kapsle, které se dají používat opakovaně a zajišťují přepravu zboží od výrobce na prodejnu. Takto minimalizuje používání jednorázových obalů. Spotřebitel si pohodlně a hygienicky nakoupí do vratného, vlastního nebo ekologického obalu. Razí tímto filozofii, že nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne.

V české obci svítí inteligentně

Víme, že noční modré světlo není úplně ideální pro lidské zdraví. V Jesenici se proto rozhodli zajistit bezpečnost chodců, a zároveň ochránit lidi i přírodu před škodlivými vlivy nočního toxického osvětlení. Ovládli tímto projektem celou kategorii Obec. Nainstalovali tedy část veřejného osvětlení se speciálním filtrem modrého světla, regulací a koridorovým svícením. Díky LED technologii jsou navíc světla energeticky úsporná.

Kutil si vymyslel speciální tříkolku

Naklápěcí tříkolka s ekologickým pohonem, který zajišťuje malý, lehký a velmi výkonný elektromotor v zadním kole. Tak to je TiltingVehicle, vynález českého kutila. Stroj slibuje nevšední zážitek i proto, že se v zatáčkách dokáže naklánět podobně jako motorka. Tato ekologická tříkolka neprodukuje žádné emise a je velmi tichá. Jízda na ní je přitom stabilní a bezpečná.

K čemu použít slámu? Postavit si z ní dům

slaměný dům
Vítězem kategorie Stavba, a zároveň celkovým vítězem soutěže E.ON Energy Globe, se stal ekologický skvost v podobě slaměného domu v Dobřejovicích u Prahy. Autorem je Jan Chvátal, který stavěl svůj unikátní rodinný dům zcela sám tři roky. Použil k tomu slámu, hlínu a dřevo. Slaměné balíky slouží jako tepelná izolace a zvenku jsou pokryté vápennou omítkou. Dům navíc využívá dešťovou vodu, fotovoltaiku a vytápění dřevem. Energeticky pasivní stavba harmonicky dodržovala ekologické zásady při stavbě, kdy vzniklo minimum odpadu. Veškerý použitý materiál je převážně přírodní a obnovitelný.

The post Podívejte se na nejlepší ekologické projekty v Česku appeared first on Nazeleno.cz.