Praha chce vybudovat 1500 nabíjecích stanic pro elektromobily

Projektový záměr na umístění celkem 1500 nabíjecích stanic v rezidenčních částech města při využití dotace z výzvy Ministerstva dopravy ČR byl včera schválen Radou hl. m. Prahy. 

Projekt je součástí realizace Koncepce rozvoje dobíjecí infrastruktury v hlavním městě Praze do roku 2030. Výstavbu samotných nabíjecích stanic město svěří své akciové společnosti Technologie hlavního města Prahy, která v metropoli buduje nabíjecí infrastrukturu na stožárech veřejného osvětlení a dlouhodobě se podílí na celkovém rozvoji elektromobility na území metropole.

„Cílem dnes schváleného záměru je postavit v Praze do roku 2027 další stovky městských nabíjecích stanic a zpřístupnit je Pražanům, kteří nemají možnost nabíjet doma. Stanice proto budou umísťovány rovnoměrně napříč všemi městskými částmi ve vytipovaných lokalitách s bytovou výstavbou, na sídlištích a v jiných rezidenčních oblastech. Valná většina stanic bude mít dva nabíjecí body,“ uvedl radní pro infrastrukturu Michal Hroza. 

Podle předsedy představenstva THMP Tomáše Jílka je zapojení společnosti pokračováním její dosavadní činnosti v této oblasti.

„Po úspěšném dokončení pilotního projektu nabíjecích stanic na pražských Vinohradech a podané žádosti o dotaci na realizaci druhé fáze v podobě 150 dalších nabíjecích stanic THMP tak budeme i nadále podporovat rozvoj elektromobility v hlavním městě. Úkolem THMP bude zajistit kompletní realizaci a výstavbu samostatně stojících nabíjecích sloupků a instalaci wallboxů na EVR lampách pro pomalé AC nabíjení, tzn. inženýring a projektování včetně příslušných povolení. V naší režii bude také nákup a instalace vlastních stanic,“ upřesnil Tomáš Jílek. 

„V rezidenční oblasti Prahy 2 na Vinohradech THMP provozuje od prosince 2022 celkem 13 stanic s 25 nabíjecími body. Za uplynulý rok na nich bylo realizováno celkem 4297 cyklů nabíjení a dodáno 61,6 MWh elektrické energie. V oblasti výstavby EV-ready stožárů, tj. stožárů veřejného osvětlení s přípravou na osazení dobíjecí stanicí/wallboxem, bylo ke konci loňského roku v různých fázích realizace více než 20 projektů. Dokončeno bylo celkem 232 těchto stožárů a další budou přibývat v počtu více než 200 ks ročně,“ konstatoval Michal Fišer, člen představenstva THMP zodpovědný za oblast energetiky a obnovitelných energií. 

Na přípravě infrastruktury pro budoucí zajištění veřejného dobíjení v metropoli THMP pracuje od roku 2021 v rámci projektu „Upgrade sítě veřejného osvětlení pro účely dobíjení e-mobility a dalších synergií“. Výstavbu a modernizaci stožárů veřejného osvětlení na EVR stožáry s možností nabíjení realizuje v koordinaci se společností PRE distribuce a jejími pracemi na výměně kabelové sítě.

Společný projekt plánovaný do roku 2026 počítá s obnovou až 300 kmkabelových tras veřejného osvětlení a distribuční soustavy a dokončením až 1000 EVR stožárů připravených pro jednoduchou instalaci pomalých nabíjecích stanic.

THMP je správcem a servisním partnerem široké škály technologických zařízení v metropoli. Vlajkovou lodí společnosti je péče o síť veřejného osvětlení, nasvěcuje také pražské památky a zajišťuje světelnou vánoční výzdobu a stromy.

Nově se THMP podílí na chytrých řešeních pro Prahu v oblasti e-mobility a fotovoltaiky a působí jako městský obchodník s energiemi. Dále se stará o městský kamerový systém, světelná signalizační zařízení, dopravní a telematické systémy, veřejné a věžní hodiny a obnovuje mobiliář na zastávkách MHD.

Pro všechny technologie provozuje nonstop jednotný dispečink pro hlášení poruch a řízení servisních zásahů, kterých provede přes 25 tisíc ročně. Cílem THMP je fungující město příjemné pro život obyvatel a jeho návštěvníků.

zdroj: tisková zpráva

The post Praha chce vybudovat 1500 nabíjecích stanic pro elektromobily first appeared on Hybrid.cz.