Před 60 lety vynalezl „otec LED“ Nick Holonyak první diodu vyzařující viditelné světlo

Roku 1962 zazářila v amerických laboratořích konglomerátu General Electric (GE) vůbec první LED vyzařující červené světlo. Za vynálezem stál Nick Holonyak, nadaný syn imigrantů z východní Evropy. V té době sice už první LED v principu existovaly, dosud však vyzařovaly jen neviditelné infračervené záření.

Holonyak tehdy jako jeden z mála vědců experimentoval se sloučeninou GaAsP (Fosfid-arsenid gallitý), a to navzdory nesouhlasu svých kolegů, kteří v tomto polovodiči neviděli potenciál pro světelné diody. Jeho hypotéza se ale nakonec ukázala jako správná, přičemž GaAsP se pro výrobu červených, oranžových i žlutých LED používá dodnes.

Již pouhý rok po svém velkém objevu Holonyak předvídal, že LED v budoucnu nahradí klasické vláknové žárovky. Jak ale dnes víme, vedla k tomu ještě dlouhá cesta vývoje a inovací. Holonyak odešel brzy po svém objevu na univerzitu v Illinois, kterou sám jako mladý muž vystudoval, aby tam vedl malou skupinku nadaných studentů. Jeden z nich, George Craford, pak skutečně posunul technologii světelných diod značně kupředu. Roku 1972 vynaleznul první žlutou LED a také se mu podařilo desetinásobně zvýšit výkon původní červené Holonyakovy diody.

Nick Holonyak zemřel roku 2022 ve vysokém věku devadesáti tří let. Prakticky tak mohl vidět, jak daleko se vývoj LED dostal a jak světelné diody pomalu přebíraly světelnou nadvládu ve většině aplikací – od displejů našich zařízení až po úplnou náhradu žárovek ve všech možných odvětvích.

Zdroje: allaboutcircuits.com, ge.com, wired.com