Průmysl může snížit spotřebu plynu o 25-70% v dalších 5 letech

Aktuálně vyšla nová studie Climact, která počítá možnosti evropského průmyslu snížit svou závislost na plynu a ulevit tak nákladům. Přichází v momentě, kdy česká společnost Amper meteo zveřejnila nové údaje o spotřebě plynu domácnostmi. 

Česko totiž úměrně k počasí snížili meziročně spotřebu již na začátku topné sezóny o 20 %, zatímco průmysl zatím nijak energiemi nešetří a namísto toho volá po záchranných dotacích. Domácnosti samotné přitom mohou být z 80% soběstačné do několika let díky komunitní energetice a úsporám energií, jak ukazují data EGÚ.

Energetická krize, kterou zažíváme není krizí domácností, ale průmyslu, který namísto aby se modernizoval neustále žádá státní rozpočet o další příspěvky. Nová studie Climact však ukazuje, že v průmyslových odvětvích, jako je chemický průmysl, sklářství a potravinářství, lze snížit spotřebu plynu až o 25 %. Zjištění výzkumníků ze společnosti Climact, která se zaměřují především na procesy s nízkou až střední teplotou v těchto odvětvích, určují, jak lze v příštích pěti letech dosáhnout snížení spotřeby fosilního plynu a jaký by byl nákladový přínos pro podniky na základě současných cen energie a kolísání dodávek.

Češi začali plynem výrazně šetřit – alespoň v domácnostech. foto: Amper Meteo

Studie rovněž upozorňuje na některé investiční pobídky, na které by se mohli tvůrci politik v EU a členských státech zaměřit, aby podpořili větší přechod na elektrické alternativy, jako jsou tepelná čerpadla. 

  • Evropský průmysl by mohl krátkodobými opatřeními v příštích 5 letech snížit poptávku po zemním plynu o 25 %.
  • Investice do nízkoteplotních tepelných čerpadel mohou průmyslu ušetřit miliony za energii a snížit závislost na dovozu fosilních plynů.
  • Odpojení průmyslu od plynu by mělo být pro EU prioritou. Domácí elektřina z obnovitelných zdrojů pro napájení výroby výrazně zvýší odolnost Evropy proti budoucím výkyvům. V Česku může být 80% domácností zásobováno ze zdrojů komunitní energetiky (soláry, větrníky a tepelná čerpadla instalované obcemi a sousedy)
  • Chemický průmysl – (zpracování) – Vysoce ambiciózní krátkodobá opatření by mohla přinést 30% snížení spotřeby fosilních plynů
  • Chemický průmysl – (suroviny) Vysoce ambiciózní krátkodobá opatření by mohla přinést 25-30% snížení spotřeby fosilních plynů.  Hlavní krátkodobý potenciál spočívá v elektrifikaci zpracování prostřednictvím tepelných čerpadel, rozvoji ekologických surovin a zvýšení míry opětovného použití/recyklace.
  • Potravinářský průmysl – vysoce ambiciózní krátkodobá opatření by mohla přinést 70% snížení spotřeby zemního plynu. Hlavní krátkodobý potenciál spočívá v elektrifikaci celkových procesů, protože potřeby vytápění jsou při nízkých teplotách.
  • Sklářský průmysl – Vysoce ambiciózní krátkodobá opatření by mohla přinést ~15% snížení spotřeby zemního plynu.
  • Keramický průmysl – Vysoce ambiciózní krátkodobá opatření by mohla přinést 30% snížení spotřeby zemního plynu. Hlavní krátkodobý potenciál spočívá ve využití odpadního tepla, rozvoji elektrifikace pecí.

„Snižování spotřeby zemního plynu v průmyslu je extrémně důležité, neboť v případě jeho nedostatku se průmyslová výroba vypíná dříve, než domácnosti. Navíc vysoké ceny zemního plynu ohrožují konkurenceschopnost evropského průmyslu a možnosti kompenzační podpory jsou velmi omezené a každopádně dočasné. Naopak zaměření na snižování závislosti na plynu, ale i uhlí, zajistí evropskému průmyslu lepší pozici na globálním trhu. To je alarmující zejména pro Česko, coby průmyslovou zemi orientovanou na vývoz.“ – Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí Duha

zdroj: tisková zpráva

The post Průmysl může snížit spotřebu plynu o 25-70% v dalších 5 letech first appeared on Hybrid.cz.