Šéf Volkswagenu v problémech: zaměstnanci se bojí elektromobilů

Podniková rada koncernu Volkswagen chce vyslovit nedůvěru současnému šéfovi Herbertu Diessovi. Obává se totiž propouštění a příliš rychlého rozvoje výroby elektromobilů.

Třiašedesátiletý Herbert Diess, předtím šéf vývoje BMW, nastoupil do vedení německé skupiny Volkswagen Group v roce 2018. Nahradil nevýrazného Matthiase Müllera, který zjevně neměl o dalším směřování největší světové automobilky příliš jasno. Zato Diess od prvního okamžiku věděl, kterým směrem chce firmu kormidlovat.

Uvědomil si, že Volkswagen má poslední šanci nedopadnout jako Nokia a vše vsadil na elektromobily a baterie. Neskrývá se obdivem k Elonu Muskovi a Tesle. A z Volkswagenu chce udělat kromě elektromobilní také softwarovou společnost. Jenže to se pochopitelně nelíbí celé řadě tamních funkcionářů ani odborům. Dozorčí rada nicméně na změnu kývla a nedávno Diessovi prodloužila smlouvu až do roku 2025.

Jenže hlasování o vyslovení nedůvěry to může změnit. Německý hospodářský deník Handelsblatt hlásí, že proti Diessovi se obrátila nejen podniková rada, ale také člen dozorčí rady a premiér Dolního Saska Stephan Weil. Hlavním důvodem je ohlášené propouštění – Diess chce snížit stavy až o 30 000 hlav. Kritika se snesla i na situaci v Číně a obtížný rozjezd některých nových modelů.

Aktuálně byl ustaven mediační výbor, který zprostředkovává rozhovory mezi oběma stranami a má situaci vyřešit. Za Diessem stojí mateřská skupina Porsche, tedy de-facto majitelé koncernu Volkswagen. Výsledku má být dosaženo začátkem prosince. Diess se chce nadále soustředit na elektromobilitu, zvýšení efektivity továren a rozjezd in-house vývoje softwaru.

Podle podnikové rady ale ale nemusí být problémem samotný přechod na elektromobily, jako spíše rozdělení výroby mezi jednotlivé továrny. Řešením by tak podle deníku Handelsblatt mohlo být například to, že elektromobily Volkwagen ID.3 a ID.4 by se mohly začít vyrábět také ve Wolfsburgu (aktuálně se vyrábí pouze ve Cvikově).

zdroj: Electrive

The post Šéf Volkswagenu v problémech: zaměstnanci se bojí elektromobilů first appeared on Hybrid.cz.