Seznamte se s novinkami v povinném ručení v oblasti elektromobility

Jste majiteli elektromobilu, elektrokoloběžky nebo segwaye? Pak zpozorněte, protože přichází změny v pojištění, které se týkají i velké části elektrických dopravních prostředků. 

Povinné ručení pro elektrokoloběžky

Vláda České republiky odsouhlasila nový silniční zákon, který by mohl začít platit už od jara 2024 a zahrnuje povinnost sjednání pojištění pro elektrokoloběžky, ale i segwaye. Povinné ručení tak budou muset nově platit všechna vozidla, která mají:

  • rychlost nad 25 km/h,
  • hmotnost nad 25 kg a rychlost nad 14 km/h.

Povinné ručení se prozatím nebude týkat elektrických kol, protože u nich elektromotor slouží pouze jako doplňující pohon. 

Proč si pojistit elektrokoloběžku

Povinné ručení pro rychlé a silné elektrokoloběžky je sice výdajem navíc, ale výhodným. Zavedení tohoto pojištění totiž reaguje na stále vyšší nehodovost řidičů elektrokoloběžek. A pokud se vystavujete vysokému riziku nehody, je lepší mít sjednané povinné ručení, které za vás výdaje za způsobenou nehodu pokryje.

Povinné ručení pro elektromobil

Majitelé elektromobilů už dávno vědí, že je pro ně povinné ručení nutností. V tomto ohledu se žádná změna zákona nechystá. Naopak ale může povinné ručení pro elektromobily postupně zdražovat. Důvod je jednoduchý – na silnicích jezdí stále více elektrických vozidel a tím u nich dochází i k vyšší nehodovosti. 

Jaká je cena povinného ručení u elektromobility?

Cena pro různé typy elektrických vozidel je odlišná. Záleží hlavně na tom, jak vysoké je riziko nehody. Například u elektrokoloběžek a segwayů je riziko přeci jen nižší než u osobního vozu, takže se cena povinného ručení bude pohybovat jen v rozmezí stokorun měsíčně. Jak ale budou vypadat přesná pravidla, podmínky pojištění a jeho cena, o tom rozhodnou samotné pojišťovny. 

V případě elektromobilů sice bude nadále docházet ke zdražování, ale i tak je pro jejich majitele povinné ručení stále o několik desítek procent levnější než pro majitele benzínových a naftových vozidel. 

Jak sjednat výhodné povinné ručení

Kdykoliv se vám to hodí, můžete si vytvořit srovnání jednotlivých nabídek povinného ručení, a to například využitím kalkulačky Top-Pojištění.cz. Díky srovnání můžete na pojištění jakéhokoliv elektrického vozidla ušetřit, a přitom se pojistit dostatečně výhodně, aby pojistka pokryla všechny náklady z pojistné události.

zdroj: placená inzerce

The post Seznamte se s novinkami v povinném ručení v oblasti elektromobility first appeared on Hybrid.cz.