Trojrozměrná Paříž během stavby Eiffelovky nebo při pádu Bastily

tisková zpráva společnosti Dassault Systèmes
Francouzské dějiny na vlastní kůži, téměř jako byste stáli na pařížských barikádách během revoluce nebo se ztráceli v ruchu středověké metropole, je možné teď prožít například pomocí tabletu. Softwarová společnost Dassault Systèmes vyvinula s historiky a vědci pařížského muzea Carnavalet virtuální model historie francouzské metropole „Paris 3D Saga“.

Svůj průmyslový software Dassault Systèmes zapojila do projektu, k němuž mají přístup všichni. Mohou si prohlédnout, jak vypadaly ulice Paříže v různých historických obdobích. Nejde přitom jen o ledajakou animaci – 3D model totiž vychází ze skutečných plánů, obrazového materiálu, textových archivů, archeologických objevů a zachovalých budov. Odborníci na dějiny v každém modelovacím stádiu informace ověřovali.

Měsíce detailní vědecké práce vyústili v 3D prostředí, jímž si mohou zájemci projít historickou metropoli téměř, jako by v ní žili. Na rozdíl od předků se ale mohou snadno posouvat v čase, navštívit barikády během Francouzské revoluce nebo se schovat v temných uličkách pařížského středověku. To přitom ale neznamená, že se nemůžete vzápětí vrátit do hektického světa moderního byznysu na La Défense.

Projekt, který nabízí propracovanou a interaktivní formou výuku dějin, prohlídku města nebo společnou zábavu s blízkými, k tomu využívá moderní technologie. Aplikaci „Paris 3D Saga“ pro iPad lze stáhnout na Apple Store – uživateli se tak v rukách ocitne 360° 3D prohlídka dostupná ve dvanácti jazycích, při níž si bude moci pustit videoklipy dokumentů nebo rozhovorů s experty.

Na speciálních stránkách pařížské historie http://paris.3ds.com mohou návštěvníci volně sledovat stavbu významných světových památek jakými jsou Notre Dame, Bastila, muzeum Louvre nebo třeba Eiffelova věž. Autoři projektu vytvořili i obrazovou knihu a sadu DVD/Blu-ray.