Univerzální kapesní svítilna Fenix LD30R je novou dobíjecí verzí již osvědčeného modelu

Výrobce Fenixlight po pěti letech aktualizoval svou kapesní svítilnu Fenix LD30. Jde na tom vidět, jak se za tu dobu posunuly některé standardy a co naopak fungovalo již tehdy. Hlavní změnou je především přechod na dnes již zcela běžné dobíjení akumulátoru skrze USB-C port zabudovaný přímo v těle svítilny bez nutnosti jej pokaždé vytahovat. Také přibyla funkce extra úsporného moonlight režimu.

Z hlediska světelného zdroje výrobce i po pěti letech sáhl po vysoce výkonné LED LUMINUS SST-40, tentokrát však o trochu lépe využil její potenciál. Maximální světelný výstup zvýšil na 1700 lumenů a zároveň prodloužil jeho výdrž na 2,2 hodiny. Celkem svítilna nabízí pět základních stupňů jasu, z nichž ten nejnižší (1 lumen) vydrží svítit 750 hodin – tedy celý jeden měsíc v kuse. Zlatou střední cestou je výkon 150 lumenů po dobu 14,7 hodin. To ještě doplňují režimy blikání stroboskopu (1700 lm) a SOS (50 lm). Reflektor dokáže vrhnout kužel světla na vzdálenost 267 metrů.

Delší výdrž svícení přitom nebyla docílena zvýšením kapacity akumulátoru. Ten zůstává stále stejný – rozměrově menší typ 18650 s kapacitou 3400 mAh, který je rovněž možné nouzově nahradit za dvě baterie CR123A. Co zůstalo při starém je také osvědčený systém ovládání. Zadní větší tlačítko má na svědomí zapnutí/vypnutí, popř. i taktické svícení lehkým namáčknutím tlačítka. Boční tlačítko u reflektoru pak klasicky přepíná stupně výkonu, při krátkém podržení aktivuje mód blikání.

Svítilna je stavěna i do náročných outdoorových podmínek, dle standardu IP68 vydrží ponor do hloubky 2 metrů a díky odolné konstrukci z leteckého tvrzeného hliníku zase přežije pád z výšky 1,5 metrů. Při dokoupení příslušného nástavce pro řídítka či helmu si lze navíc tuto univerzální svítilnu vzít s sebou i na kolo. K dostání je za cenu 2 199 Kč včetně DPH.

Zdroj: kronium.cz