Urban forestry – zeleň ve městech nebo města v zeleni?

Zeleň ve městech nejen příznivě ovlivňuje klima a mírní výkyvy počasí, ale má také blahodárný vliv na lidskou psychiku. V posledních letech architekti přicházejí s novými možnostmi, jak zakomponovat co nejvíce zeleně do měst. Anebo to vzít pěkně od podlahy a vytvořit rovnou město v lese! 


Image: Stefano Boeri Architetti

Pojem “Urban foresty” popisuje Wikipedie jako péči o stromy ve městech za účelem zlepšení městského prostředí. Stromy jsou zde chápány jako důležitá součást infrastruktury měst. Někteří architekti však tento pojem dokázali posunout na mnohem vyšší level a přišli s konceptem, kdy město chápou spíše jako součást lesa. Krásným příkladem je holandský architekt Raimond de Hullu, který představil stoprocentně zelená města – OAS1S.  

 OAS1S – místo, kde se příroda a lidé stávají jedním  

Kdo by nechtěl žít raději ve stromodrapu než mrakodrapu? Stromodomy, které ve fungují jako moderní mrakodrapy, se skládají z dřeva a listů, vstřebávají sluneční paprsky, absorbují vodu, a kromě přístřeší poskytují také kyslík a jídlo. Tyto domy o rozměrech 6 × 6 × 12 m mají konstrukci z recyklovaného dřeva, organické izolace, trojitých oken a zdobí je vegetační fasády. Domy a celá sídliště jsou 100 % soběstačná, nezávislá na dodávkách energií a jiné infrastruktuře. Toto futuristické město vzniká v kanadské provincii Ontario v blízkosti parku Algonquin. Na 14 tisících metrech čtverečních zde vyroste 300 stromodomů společně se servisními budovami a organickými farmami.   

Vertikální les v italském Miláně  

Vertical Forest je obytný komplex dvou věží, které od roku 2014 zdobí milánskou čtvrť Porta Nuova. Jedná se o pilotní projekt nové generace udržitelných budov z dílny architektonického studia Stefano Boeri Architetti, který přispívá k obnově životního prostředí a biologické rozmanitosti měst. Na věžích je umístěno celkem 15 000 rostlin rozložených s ohledem na sluneční záření. Vegetační systém Vertikálního lesa přispívá k výstavbě mikroklimatu, vytváří vlhkost, absorbuje CO2 a prachové částice a vytváří kyslík. 

The post Urban forestry – zeleň ve městech nebo města v zeleni? appeared first on Nazeleno.cz.