Volvo a Northvolt postaví 50GWh gigatovárnu

Volvo Cars a Northvolt si jako lokalitu pro postavení nového výrobního závodu na akumulátory, který zahájí svůj provoz v roce 2025, vybraly švédský Göteborg.

Nová gigatovárna na výrobu baterií vytvoří až 3 000 nových pracovních míst a současně u ní vyroste i centrum výzkumu a vývoje, o jehož plánovaném založení informovaly obě společnosti již v prosinci předchozího roku v souvislosti s investicí v hodnotě přibližně 30 miliard švédských korun.

Prostřednictvím nové továrny a úzké spolupráce se společností Northvolt dojde k výraznému posílení elektrifikační strategie automobilky Volvo Cars, která si klade za cíl začít do roku 2030 vyrábět a prodávat výhradně čistě elektrická vozidla.

Výstavba závodu, který bude vyrábět nejmodernější akumulátorové články vyvinuté speciálně pro použití v čistě elektrických vozech Volvo a Polestar příští generace, bude zahájena v roce 2023. Potenciální roční kapacita pro výrobu akumulátorových článků bude až 50 GWh, což stačí na dodávku akumulátorů přibližně pro půl milionu vozů ročně.

Bateriový článek Northvolt Volvo. foto: Volvo Cars/Northvolt

Umístění výrobního závodu do areálu továrního komplexu Torslanda v Göteborgu nabízí celou řadu výhod, mezi něž patří přímá cesta do největší továrny automobilky Volvo Cars, dobrý přístup k infrastruktuře, silné dodavatelské zázemí energie z obnovitelných zdrojů, dostatek zaměstnanců s potřebnými pracovními kompetencemi i blízkost center výzkumu a vývoje společností Volvo Cars a Northvolt.

„Založení této gigatovárny v Göteborgu představuje rozhodující krok na naší pokračující cestě k transformaci jednoho z nejdynamičtějších automobilových regionů na světě a k dosažení pozice předního globálního dodavatele udržitelných akumulátorů,“ řekl Peter Carlsson, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Northvolt.

Vzhledem k faktu, že je ústředním principem v rámci partnerství společností Volvo Cars a Northvolt udržitelná výroba, továrna bude poháněna energií z nefosilních zdrojů, přičemž se bude svým odběrem zaměřovat na podporu kapacity obnovitelných zdrojů v rámci regionu. Současně zde budou integrována technická řešení upřednostňující cirkulaci a efektivní využívání zdrojů.

S výrobou akumulátorů pro plně elektrické vozy Volvo a Polestar je spojena značná část celkových emisí uhlíku vyprodukovaných v rámci celého životního cyklu jednoho vozu. Prostřednictvím spolupráce se společností Northvolt, která je lídrem v oblasti výroby udržitelných akumulátorů a navíc vyrábí své akumulátory poblíž evropských továren společnosti Volvo Cars, lze s ohledem na zdroje a výrobu akumulátorů výrazně snížit ekologickou stopu budoucích vozů Volvo.

„Naše továrna na akumulátory podpoří naši ambici vytvořit zcela klimaticky neutrální výrobní síť a zajistit si dodávky vysoce kvalitních akumulátorů na další roky,“ sdělil Javier Varela, ředitel pro strojírenské a provozní záležitosti ve společnosti Volvo Cars. „V rámci našeho partnerství se společností Northvolt budeme mimoto těžit z komplexního hodnotového řetězce akumulátorů od získání surovin až po kompletní vůz, což nám pomůže zajistit optimální integraci akumulátorů do našich vozů.“

Společný podnik společností Northvolt a Volvo Cars na výrobu akumulátorových článků se mimo jiné stane významným hráčem v rámci evropské výroby akumulátorových článků, přičemž bude představovat jednu z největších výrobních jednotek akumulátorových článků na území Evropy. Volvo Cars a Northvolt pověřily vedením výrobní společnosti dřívějšího ředitele ve společnosti Tesla Adriana Clarka.

Zmíněné centrum pro výzkum a vývoj, které bude uvedeno do provozu v roce 2022, vytvoří v Göteborgu několik stovek pracovních míst a zároveň se Volvo Cars díky němu stane jednou z mála automobilových značek, které zahrnou vývoj a výrobu akumulátorových článků do svých komplexních inženýrských schopností.

Pro automobilky Volvo Cars a Polestar je zavedení hluboké vertikální integrace vývoje a výroby akumulátorů nesmírně důležité, protože právě akumulátory představují při výrobě elektrických vozů největší individuální nákladovou položku a také zásadní část uhlíkové stopy.

V celkové perspektivě budou v nové továrně na akumulátory a v centru výzkumu a vývoje zapotřebí zaměstnanci s rozsáhlými kompetencemi, což je důvod, proč tento podnik aktivně nabírá vysoce kvalifikované inženýry a týmové vedoucí, kteří pomohou projektu pokročit dále. Velký nábor zaměstnanců do výroby a techniků začne koncem roku 2023.

zdroj: tisková zpráva

The post Volvo a Northvolt postaví 50GWh gigatovárnu first appeared on Hybrid.cz.