XPeng ukázal 480kW nabíječku pro elektromobily

Čínská automobilka XPeng se na domácí půdě snaží emulovat americkou značku Tesla. Aktuálně otevřela 1000. nabíjecí stanici a odhalila 480kW nabíječku.

XPeng tvrdí, že podle nedávného průzkumu 90 % řidičů v Číně ujede týdně méně než 300 km. To znamená, že majitelům vozů BEV bude stačit nabíjet své vozy jednou týdně, i když je budou používat každý den. Většina levných elektromobilů na čínském trhu totiž nabízí dojezd od 50 km do 250 km, ty dražší pak alespoň 450 km.

XPeng buduje svou síť nabíjecích stanic ve velkých městech po celé Číně. Dosud byly zaznamenány přibližně tři miliony nabíjecích relací majitelů XPENG a zhruba 470 000 nabíjecích relací bylo provedeno s využitím rezervace, což výrazně zkrátilo dobu čekání ve frontě pro řidiče, kteří chtějí nabít svá vozidla.

XPeng představil novou nabíjecí stanici S4, která dokáže vyvinout maximální výkon 480 kW a maximální proud 670 A, čímž stanovuje nejvyšší standard v oboru dobíjení. Na akci XPeng Supercharging Media Day byla první dobíjecí stanice S4 představena v obchodním centru Sunac v Kantonu.

Tam byl také proveden test dobíjení pomocí XPENG G9, nejnovějšího plně elektrického vlajkového SUV společnosti. Díky dobíjecí stanici S4 se dojezd modelu G9 zvýšil o 200 km za pouhých 5 minut.

Ještě letos začne společnost XPeng rozmisťovat dobíjecí stanice S4 v 10 velkých čínských městech, včetně Pekingu, Šanghaje, Kantonu a Šen-čenu; další dobíjecí místa budou otevřena v dalších městech a na hlavních dálnicích v průběhu roku 2023. Do roku 2025 chce společnost XPeng otevřít dalších 2000 dobíjecích stanic po celé Číně.

„Očekáváme, že prodej BEV v ceně nad 200 000 RMB prudce vzroste s rychlým rozvojem sítě dobíjecích stanic,“ potvrdil ve svém projevu Xiaopeng He, šéf XPengu.

zdroj: tisková zpráva

The post XPeng ukázal 480kW nabíječku pro elektromobily first appeared on Hybrid.cz.