Zelené LED by mohly významně snížit množství želv lapených do rybářských sítí

Ohledně venkovního LED osvětlení někdy zaznívá jistý druh kritiky, že vytváří světelný smog a narušuje život nočních živočichů, například netopýrů. Jak se však ukázalo v nové britsko-kyperské studii, tahle “rušivost” LED by někde mohla být i ku prospěchu.

Výzkum ukázal, že zelené LED připevněné na rybářské sítě mohou potenciálně plašit mořské želvy, rejnoky a jiné živočichy, které se do nich omylem zaplétají. Obzvláště ve středozemním moři jsou tyto vedlejší úlovky velmi častým problémem, který vede k soustavnému úbytku některých druhů. Odhaduje se, že jen na Kypru samotném takto ročně umře kolem 2800 želv. Navíc je to nákladné i pro samotné rybáře, kteří pak nechtěné živočichy musí rozplétat a přebírat.

Experiment mají na svědomí vědci z britské University of Exeter, kteří spolupracovali s menšími rybáři ze severní (turecké) části Kypru. Světelné zařízení převzali od britské společnosti Fishtek Marine, která se specializuje právě na takovéto světelné, akustické či pulzní plašičky pro rybáře. Konkrétně vyžili její upravené zařízení NetLight (na fokách). Technicky jde o zcela obyčejnou „blikačku“ na AA baterky ve vodotěsném pouzdře.

Výsledky studie poukázaly na pokles o 42 % želv a 50 % rejnoků nechtěně chycených do sítí. Světla zároveň nijak neovlivnila úlovek komerčně lovených druhů ryb. Jak už je to ale ve vědě běžné, do budoucna jsou žádoucí další studie provedené ve větším měřítku, které skutečnou funkčnost těchto zařízení dále ověří.

Zdroje: ledsmagazine.com, fishtekmarine.com, sciencedirect.com