Zelený čaj pro relaxaci i zdraví

Zelený čaj, na rozdíl od černého čaje, neprochází fermentačním procesem. Co to vlastně fermentace je? Listy čajovníku Camellia sinensis se po zavadnutí v proudu vzduchu svinují, přičemž se z nich uvolňuje buněčná šťáva, která podporuje fermentaci. Během fermentace dojde k chemické i fyzikální přeměně chlorofylu a tříslovin - polyfenolických látek (díky enzymově řízené oxidaci), čímž čaj získá charakteristickou vůni barvu a chuť. Doba fermentace pak určí kvalitu produktu. Po fermentačním procesu se fermentované čajové lístky suší, třídí a balí. V zeleném čaji nedochází k přeměně polyfenolických látek ani chlorofylu, takže si čaj uchovává svoji původní zelenou barvu. Čajové lístky se pouze krátce zahřejí na teplotu 85-90 °C pro inaktivaci enzymů. Po ochlazení a vysušení se lístky srolují, čímž dostanou, díky rozbití buněk, příjemnou a charakteristickou vůni. Čaj vyrobený ze zeleného čaje má žlutozelenou barvu a typickou svíravou chuť a co na něm oceňujeme -pozitivní účinky na zdraví. Z čajovníku se pro výrobu čaje sbírají vrcholové větvičky (fleše), které obsahují vrcholový listový pupen a jeden a 2-6 dalších lístků. Cena a kvalita čaje se právě řídí počtem sbíraných listů pro daný čaj.