46 článků z PÁTKU 3.2.2012

Astronomové vytvořili největší virtuální teleskop na světě

Astronomové v Chile vytvořili největší virtuální optický teleskop, když se jim podařilo propojit čtyři velké teleskopy (Very large telescope, VLT), aby fungovaly jako jediné zařízení. Teleskopy na evropské observatoři na Cerro Paranal tak nyní mají virtuální zrcadlo o průměru 130 metrů.

Zoo Olomouc představila Holčinu

Olomoucká zoo odchovává první a doposud jediné mládě mravenečníka velkého v Česku. Mláděti, kterému chovatelka zatím říká Holčina, je půl roku. Včera bylo představeno veřejnosti a spolu k prezentací mláděte přidala Zoo Olomouc i zajímavé informace o životě tohoto vzácného druhu.

Studie ukáže, jak zlepšit v Plzni kvalitu ovzduší

Především na oblast dopravy, která nejvíce zatěžuje ovzduší v Plzni, by měla být zaměřena studie zaměřená na kvalitu životního prostředí, kterou chtějí nechat vypracovat plzeňští radní. Stát bude 100 tisíc korun a proto musí záměr ještě posvětit zastupitelstvo.

Komponovat čísla

Ačkoli většina z nás si představuje skladatele jako rozervaného génia, jemuž v hlavě zní hotové symfonie, mnozí skladatelé začínají úplně z jiného konce. Hudba je totiž také věda o číslech, a k jejímu vytváření je zapotřebí především matematika. Skladatel algoritmické hudby Milan Guštar tvoří partitury podle grafických schémat, permutací, náhodných čísel...

Poslanci zachránili aleje u silnic

Tzv. přílepek k zákonu o pozeních komunikacích měl usnadnit kácení stromů podél silnic. Ukázalo se, že poslanci z výboru pro životní prostředí mají nohem větší smysl ke stavu životního prostředí než samotné ministerstvo.

Astronomická expedice 2012

Hvězdná obloha lákala pohledy lidí od nepaměti. Pro pradávné obyvatele naší planety představovala něco vzdáleného, nadpřirozeného a neznámého. V současnosti sice technický pokrok z tohoto tajemna postupně ukrajuje, to ale nebrání mnoha nadšencům stále vzhlížet k obloze a se zatajeným dechem se nechávat vtáhnout do tajů nekonečného vesmíru. Pokud patříte mezi...