8 článků ze SOBOTY 1.2.2014

Nadupané biobaterie na cukr

Vývojáři na Virginské polytechnice vyrobili biobaterie, které velmi zdatně ždímají elektřinu z maltodextrinu pomocí syntetické metabolické dráhy ze 13 enzymů.

Nové panoráma od Curiosity: v sousedství duny

Na internetu je nový panoramatický snímek z laboratoře Curiosity. Během solů 526 až 528 (dní na Marsu od přistání), což byl v našem kalendáři 28. až 30. leden letošního roku, pořídila kamera MASTCAM laboratoře Curiosity několik snímků, ze kterých byly sestaveny následující panoramatické snímky. Curiosity ujela od začátku roku asi 270 metrů a celkově od […]

Izraelská protivzdušná obrana spoléhá na lasery

Schopnost bránit se před raketovými útoky je v případě Izraele otázkou „života a smrti“. Izrael dokáže ničit střely mířící na jeho území, ale za cenu neúměrných finančních nákladů. Izraelská firma Rafael Advanced Defense Systems proto vyvíjí „konečnou“ zbraň protiraketové obrany – laser.

Dokonalé klonování - jak prosté

Přelomový objev umožňuje tvorbu kmenových buněk z libovolné dospělé buňky pouhým vystavením stresu. Na biology teď nemluvte. Snaží se to rozdýchat.

ISS se vydá na kvantové pole

Na Mezinárodní vesmírné stanici probíhají desítky, nebo spíše stovky nejrůznějších experimentů. Většina z nich se točí kolem biologie, ale najdeme tu i materiálové pokusy, pozorování Země, vesmíru i fyzikálních projevů jako třeba hoření. Jedna nezanedbatelná část vědy ale byla až doposud na palubě ISS spíše Popelkou. Řeč je o oboru, který připadá...