621 článků z ÚNORA 2014

Nakažlivý WiFi virus, co se šíří vzduchem

Na Liverpoolské univerzitě vyvinuli počítačový virus Chameleon, šířený kapénkovou infekcí. Skoro. Létá vzduchem mezi přístupovými body, dovede se vyhnout soudobé antivirové ochraně a vyhledává nejslabší místa WiFi sítí. Konec civilizace prý ale není na pořadu dne.

Rezistentní viry ze 14. století

Antibiotika se používají od začátku minulého století, ale geny pro rezistenci vůči nim existovaly už dávno předtím. Prokázalo to zkoumání virů ze středověkých lidských výkalů.

Robot, který hltá beton

Demolice starých betonových staveb je zpravidla velmi náročný a složitý proces. Omer Haciomeroglu, švédský student designu a architektury, však vyvinul koncept speciálního robota, který by mohl být schopen automaticky a zároveň velmi ekologicky rozložit části betonových staveb, přičemž by došlo k recyklaci materiálu.

C-MUSIC: Izraelský obranný laser dokončil testování

Izrael dokončil sérií testů svého obranného laserového systému pro civilní dopravní letadla C-MUSIC (Commercial Multi-Spectral Infrared Countermeasures). Ostré testy, při kterých laser působil proti skutečným cílům, jsou významným milníkem před certifikací celého systému.

Analýza: přes 700 potvrzených exoplanet od Keplera

Počet potvrzených exoplanet se ze dne na den zvýšil o 70%. Ve středu 26. února večer ukazovalo počítadlo největšího katalogu exoplanet cifru 1077 objevených exoplanet. V 19. hodin našeho času to mělo být už o více než 700 více. Počet známých exoplanet tím stoupl o nějakých 70% a to díky kosmickému dalekohledu Kepler, který se nyní […]

Postoj Ruska k Ukrajině: Vyčkávat

Ruská tisková agentura RIA Novosti přinesla včera realistický výčet možností, jak může Rusko reagovat na dění na Ukrajině. Naštěstí o vojenském zásahu mluví pouze některá senzacechtivá média. Realita, ač to v této souvislostí zní cynicky, nebude tak dramatická.

Diesel pro čerpadla nahradí v Indii slunce

Indická vláda usiluje v rámci rozsáhlé kampaně na zavádění eko-technických inovací o nahrazení 26 milionů čmoudících vodních pump a čerpadel těmi solárními. Zařízení, na kterých prakticky stojí v mnoha indických regionech celé zemědělství a systém zavlažovacích kanálů, jsou prý příliš velkou zátěží pro životní prostředí. V Indii k dnešnímu datu...

Celosvětový den vzácných onemocnění

Také letošního 28. února si celý svět připomíná den vzácných onemocnění (rare diseases). Mottem letošního ročníku je "Společně za lepší péči". Chcete-li se dozvědět více o vzácných onemocněních - a také, jak může každý z nás pomoci - podívejte se na následující stránky: Stránky české asociace pro vzácná onemocnění Stránky RareDiseseDay číst...