24 článků ze STŘEDY 21.5.2014

Vznášedlo Aero-X: už za pár let v prodeji

Firma Aerofex před několika lety představila koncept osobního vznášedla Aero-X. Stroj už tehdy zaujal svým futuristickým konceptem. Pokud jste ale celí natěšení na vlastní vznášedlo, musíme vaše nadšení trochu zchladit. Aero-X půjde do prodeje nejspíš až v roce 2017.

Nejmenší motory na světě

Na několika pracovištích na světě se vědcům podařilo vyrobit funkční motory o rozměrech menších než jedna miliontina metru. V jednom případě se dokonce povedlo vytvořit analogii dvoutaktního spalovacího motoru, jehož rozměry se pohybují v řádu nanometrů.

TATRA PERCHERON pro těžbu břidlicového plynu

V souvislostí s ukrajinskou krizí opět přichází na přetřes energetická bezpečnost Evropy. Jedním z řešení, jak posílit energetickou bezpečnost, je těžba břidlicového plynu. Americká M.G. Bryan Equipment a Gardner Denver, společně s českou TATRA TRUCKS a TALOSA, nabízejí unikátní těžební zařízení břidlicového plynu PERCHERON na podvozku TATRA 815-7 10×10.

VIDEO: Dvě galaxie putují prázdnotou spolu. Srazí se?

Předpovídat počasí je nevděčná práce. Když se jednou spletete, budete to mít na talíři dlouhé týdny, ačkoliv jinak vaše predikce vycházejí. Lepší je zkoumat galaxie. Máte jistotu, že pokud vám výpočty nevyjdou, nikdo se neozve. Všichni lidé budou totiž už dávno mrtví.

RG35 MIV od BAE Systems

Firma Land Systems OMC, jihoafrická divize BAE Systems, představila nové motorizované vozidlo pěchoty RG35 MIV (Motorised Infantry Vehicle). Vozidlo je nejnovějším derivátem průzkumného, patrolovacího a užitkového vozidla RG35 RPU (Reconnaissance, Patrol and Utility).

Bankéři z Wells Fargo se pouštějí do solárních elektráren

Jeden z největších bankovních domů na světě, mezinárodní holding Wells Fargo, se rozhodl v rámci rozvoje vlastního kapitálu věnovat investicím do projektů obnovitelných zdrojů energie. To, že bankovní ústavy tu a tam zafinancují nějakou solární nebo větrnou elektrárnu, není až tak neobvyklé. Wells Fargo uvolnili sto milionů dolarů a zájem mají o investice do...

Spermie 10krát delší než živočich sám

tisková zpráva Univerzity Karlovy Objev týmu, jehož členy byli i zástupci Přírodovědecké fakulty UK, zásadním způsobem vyvrací dosavadní představy evolučních biologů o tom, že živočichové s energeticky náročným způsobem rozmnožování jsou odsouzeni k vyhynutí. Článek o výzkumu vyšel v prestižním vědeckém časopise Proceedings of the Royal Society B. Tým...

Konopí..?

Zákon, díky kterému si mohou pacienti koupit léčebné konopí, platí v České republice již více než rok. Kvůli problémům v takzvaném registru léčiv a technickým nedostatkům v systému elektronických předpisů, se však nemocní k těmto přírodním lékům zatím nedostanou.

Tipnete si kolik váží slon?

Vítejte ve zvířecím světě. Dokázli byste odhadnout, kolik váží chobot, srdce nebo ucho slona? Kdo si netroufá odpovědět, nebo kdo si chce své odhady zkontrolovat, měl by teď pozorně poslouchat.

Pražské louky

Ze společenstev člověkem vytvořených, ale přesto málo narušených jsou zajímavé kosené louky. Rozkládají se na místech bývalých lužních lesů na dnech údolí některých potoků vzdálenějších od centra města. Rozkvetlé louky s řadou trav, se zvonkem rozkladitým, kakostem lučním, kopretinou bílou a kohoutkem lučním patří v našem vědomí k obrazu české krajiny....

Kosmodrom Vostočny – Fénix vstávající z popela

Když 31. prosince 1991 nahradila na kremelském paláci vlajka Ruské federace rudý prapor v ten okamžik již bývalého Sovětského Svazu, vnímal svět především politický rozměr této události. Nový rok ale připomněl nutnost řešit řadu praktických dopadů této změny. Jeden se pak přímo týkal rodinného stříbra, či ještě lépe výstavního drahokamu zaniklé říše i...