20 článků z PÁTKU 23.5.2014

Červí dírou možná pronikne zpráva z jiného času

Červí díry jsou velmi zvláštním teoretickým útvarem, plynoucím z Einsteinovy teorie gravitace. Většinou však bývají extrémně nestabilní. Podle posledních výpočtů fyzika Luke Butchera z Cambridgeské univerzity však někdy jejich existence trvá dost dlouho na to, aby jimi mohl projít foton ze zcela jiného místa a času ve vesmíru.

Sunseeker Duo - lehký dvoumístný solární letoun

Solární letoun Sunseeker Duo je oproti ambicióznímu švýcarskému stroji Solar Impulse skoro 10krát lehčí a i celkově skromnější. Svými rozměry, elegantním vzhledem i některými funkcemi připomíná standardní civilní motorový kluzák. Nechystá se však na cestu kolem světa ani na pompézní mezikontinentální lety.

Pozvánka na BAHNA 2014

V úterý 20. května proběhla v sídle Československé obce legionářské v Praze tisková konference ke Dni pozemního vojska Bahna 2014. Příslušníci organizačního štábu zvou všechny fanoušky armády a příznivce vojenské techniky. Slibují pestrý program a oproti minulým ročníkům chystají několik novinek.

Billboard, který čistí vzduch jako 1200 stromů

Billboardy mohou představovat mnohem víc než jen plochu pro reklamu. V Peru, kde již v minulosti představili billboard zachytávající pitnou vodu ze vzduchu, vymysleli další inovaci. Billboard, který filtruje a čistí znečištěný městský vzduch, podobně jako to dělají stromy.

Billboard, který čistí vzduch jako 1200 stromů

Billboardy mohou představovat mnohem víc než jen plochu pro reklamu. V Peru, kde již v minulosti představili billboard zachytávající pitnou vodu ze vzduchu, vymysleli další inovaci. Billboard, který filtruje a čistí znečištěný městský vzduch, podobně jako to dělají stromy.

Australští vědci vybavili včely radio-značkami

Populace včel, nejvýznamnějších opylovačů všech ne-ledových kontinentů, se dlouhodobě potýkají s poklesem. Nedostatek květů s nektarem v otevřené krajině, postřiky a chemikálie, varroáza, roztoči a ke všemu ještě CCD (Colony Collapse Disorder), česky syndrom zhroucení včelstev. Právě na poslední fenomén se v nevšední studii zaměřili australští vědci. Na...

Úloha: Dopis na rozloučenou

pravidelné páteční „přetištění“ staršího článku Byl mezi oběma skupinami dopisů (statisticky) rozdíl, a pokud ano, jaký? (Máme na mysli srovnání se sebevrahy ne zcela šílenými ve smyslu „musím se zabít, protože mě sledují Marťani schovaní v tubě zubní pasty“. Ale ostatně i toto by se dobrovolníci mohli snažit imitovat.) Poznámka: dobrovolníci...

Novinky z redakce

ExoSpace se rozrůstá. Rádi mezou sebou vítáme třináctiletého Jakuba Gajdoše ze Slovenska. Možná ho znáte coby spoluautora Vesmírného cyklisty. Tak teď bude spolupracovat s námi i s Dominikem. Přejeme si, aby se mu u nás líbilo a aby se s námi naučil spoustu věcí a aby ho spolupráce bavila. Byli bychom ovšem rádi, kdyby k […]

Noc kostelů 2014

Více než 1000 kostelů, kaplí a modliteben se v letošním roce přihlásí k Noci kostelů z 23. na 24. května. Připravena je řada novinek.

Soukromá vážka

Firma SpaceX to se znovupoužitelností svých komponent myslí vážně. Jejím dlouhodobým cílem je vypilování motorického přistávání tak, aby se nemusely používat žádné padáky. Každý fanoušek kosmonautiky asi zná zařízení Grasshopper (Luční koník), které je zaměřené právě na testování motorického přistávání prvního stupně rakety Falcon9. Nyní SpaceX...