feed info

51 článků z ArmádníNoviny.cz

Polsko kupuje komplety vojáka budoucnosti Titan

Polský Inspektorát pro vyzbrojování (Inspektorat Uzbrojenia) podepsal 27. června smlouvy na vývoj a dodávku 14 tisíc kompletů polského vojáka budoucnosti Titan (polsky Tytan). Cena kontraktu dosahuje výše 5 miliard zlotých (29,5 miliardy Kč).

ROZHOVOR: Ředitelka Národního úřadu pro vyzbrojování

Národní úřad pro vyzbrojování (NÚřV) zaštíťuje nákup vojenské techniky pro českou armádu. Od května stojí v čele NúřV paní JUDr. Jitka Nalevajková. Paní Nalevajkové jsme proto položili několik otázek ohledně jejího působení na úřadu a dotkli jsme se také několik případů, kterým jsme se na našich stránkách věnovali.


Sobota 28. června 2014



Pátek 27. června 2014


PMRS: Nový britský průzkumný obrněný transportér

General Dynamics představil prvního člena nové rodiny britských pásových obrněných vozidel Special Vehicles (SV). Jedná se o verzi pro obrněnou podporu průzkumu PMRS (Protected Mobility Reconnaissance Support), která se stane základem pro zbývající varianty vozidel SV.


Čtvrtek 26. června 2014


Slavné nože: F-S dýka

Toto pásmo si klade za cíl představit, respektive připomenout nože, které se sice výrazně zapsaly do historie, ale dnes už leží ztraceny a zapomenuty pod gigantickým nánosem moderní produkce. Přesto právě tyto nože se účastnily skutečných bojů a vojenských operací a díky tomu se mohou skutečně pyšnit titulem – vojenský nůž.


Středa 25. června 2014



Úterý 24. června 2014



Pondělí 23. června 2014


Izraelská průzkumná sonda Hovermast

Na výstavě Eurosatory 2014 si odbyl mezinárodní premiéru izraelský průzkumný prostředek Hovermast od firmy Sky Sapience. Unikátní sonda Hovermast dokáže vystoupat do výšky několik desítek metrů a dlouhodobě poskytovat průzkumné a zpravodajské informace o svém okolí.


Pátek 20. června 2014


Bojové vozidlo Šakal od EXCALIBUR ARMY vzbudilo na výstavě EUROSATORY v Paříži velký zájem

Na mezinárodním veletrhu obranných technologií EUROSATORY 2014, který se koná od 16. do 20. června v Paříži, vzbudil zaslouženou pozornost prototyp modernizovaného bojového vozidla Šakal od české společnosti EXCALIBUR ARMY. Kromě již prezentovaného modernizovaného BVP Šakal se na EUROSATORY poprvé představila i varianta BVP s dálkově ovládanou věží Samson od...

Radar ReUNION může být společným projektem V4

Projektový tým československých firem je připraven nabídnout spolupráci průmyslu Polska a Maďarska na projektu 3D radaru MADR. Český a slovenský průmysl tak vychází vstříc iniciativě ministerstev obrany zemí V4 a nabízí polským a maďarským firmám účast na projektu ReUNION


Čtvrtek 19. června 2014


Robotické konvoje šetří palivo

Roboti, kam se podíváš! Po robotických autech přicházejí robotické konvoje. Americká firma Peloton Tech testuje technologii, umožňující vysoce automatizovanou jízdu v konvoji nákladních automobilů. Cílem je zvýšit bezpečnost a významně ušetřit náklady za palivo.

Povstalci ničí irácké tanky M1A1 Abrams

V Iráku se vedou tvrdé boje mezi sunnitskými ozbrojenci z ISIL (Islámský stát v Iráku a Levantě) a iráckou armádou. Povstalci ISIL na svých spřízněných účtech Twitter a YouTube zveřejnili fotky zničené a ukořistěné techniky irácké armády – především vozidel Humvee, ale dokonce také tanků M1A1 Abrams.


Středa 18. června 2014


Bagram - Ohlédnutí za 1. strážní rotou

Každý člověk chce využít nabyté zkušenosti a dovednosti v praxi. Stejně je tomu i u vojenských profesionálů. Devět příslušníků roty ochrany 225. letky bojového zabezpečení 22. základny vrtulníkového letectva tuto možnost dostalo, když byli vybráni k doplnění 102. průzkumného praporu pro 2. jednotku MAT-W v provincii Wardak zahraniční operace ISAF.


Úterý 17. června 2014


Izraelská odstřelovací puška DAN .338

Na probíhající evropské vojenské výstavě Eurosatory 2014 představila izraelská zbrojovka IWI (Israel Weapon Industries) novou opakovací odstřelovací pušku DAN .338. Puška vznikala za úzké spolupráce se speciálními jednotkami izraelské armády.

Nová obrněná tatrovka TATRA 4 × 4 HMHD

Kopřivnická společnost TATRA TRUCKS představuje na probíhající vojenské výstavě Eurosatory 2014 nové nákladní obrněné vozidlo TATRA 4 × 4 High Mobility Heavy Duty (HMHD) . Podle firemních materiálů nová tatrovka disponuje bezkonkurenčně nejlepší balistickou ochranou v dané třídě vozidel.  


Pondělí 16. června 2014


ROZHOVOR: Ondřej Malý a Ondřej Vetchý o filmu Všiváci

Již za pár dní (19.6.) vstoupí do kin nový český film Všiváci. Film se pyšní jednom českým unikátem – poprvé zde hraje významnou roli moderní česká armáda. Ondřej Malý a Ondřej Vetchý nám v rozhovoru prozradili, jak fungovala spolupráce s českou armádou a jak prožívali natáčení v Afghánistánu.

Nový termovizní zaměřovač a dalekohled pro odstřelovače

Americká společnost Flir Systems představila na konferenci SOFIC (Special Operations Forces Industry Conference) novou generaci chlazených termovizních zaměřovačů a dalekohledů pro odstřelovačské týmy. S novou technikou dokáží nyní odstřelovači rozeznat v naprosté tmě cíle velikosti lidské postavy na několik kilometrů.

Irák: Blízkovýchodní hra o trůny pokračuje

Radikálové z hnutí Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) úspěšně táhnou Irákem a často bez jediného výstřelu zabírají klíčová území a vojenské posty. Co bude dál? Budoucím vývojem se zabýval vojenský magazín IHS Janes, který ve své analýze načrtl možné dopady současných událostí.