feed info

53 článků z ČRO - Leonardo

Vědci se chystají znovu prozkoumat slavný vrak z Antikythéry

Před časem jsme se na Leonardu věnovali novému tuhému potápěčskému skafandru kanadské výroby, zvanému Exosuit. Nyní se pro něj naskytlo pozoruhodné využití - výzkumníci z americké prestižní instituce Woods Hole Oceanographic Institute ve státě Massachusetts se rozhodli vyslat v tomto skafandru potápěče do lokality slavného římského vraku u řeckého ostrova...


Sobota 28. června 2014



Pátek 27. června 2014


Neandrtálci jedli zeleninu

Vědcům se podařilo získat vůbec první přímý důkaz o tom, že neandrtálci ve větším množství konzumovali stravu rostlinného původu. Přinesla jej analýza asi 50 000 let starých výkalů.

Vznikne nejvyšší dvojice mrakodrapů na světě?

Ve spolupráci britských architektů kanceláře Chetwood Architects a čínské HuaYan Group vznikl ambiciózní projekt na stavbu zvláštních, až kilometr vysokých mrakodrapových „dvojčat” Phoenix Towers. Stavba vybavená spoustou ekologických technologií má být dokončena v roce 2018 v desetimilionovém čínském městě Wu-chan.

Civilizace: V kůži rekruta Velké války

V roce 1913 pracoval na poli a chystal se převzít hospodářství. V roce 1914 rukoval a toužil pouze po přežití. Příběh Jana Šmatlána v Magazínu Leonardo Civilizace připomněl strasti Velké války, která přepsaly osudy milionů rodin.


Čtvrtek 26. června 2014


Vlastnosti Higgsova bosonu jsou možná spojeny s existencí našeho vesmíru

Nedávné měření úhlového rozložení polarizace kosmického mikrovlnného reliktního záření, které se uskutečnilo v rámci antarktického experimentu BICEP2, poskytlo teoretickým kosmologům nová data pro jejich modely vzniku vesmíru. Podle nich je možné, že krátce po Velkém třesku patrně nebyl ještě vesmír dostatečně stabilní a mohl velice snadno a rychle zkolabovat.

Vlastnosti Higgsova bosonu jsou možná spojeny s existencí našeho vesmíru

Nedávné měření úhlového rozložení polarizace kosmického mikrovlnného reliktního záření, které se uskutečnilo v rámci antarktického experimentu BICEP2, poskytlo teoretickým kosmologům nová data pro jejich modely vzniku vesmíru. Podle nich je možné, že krátce po Velkém třesku patrně nebyl ještě vesmír dostatečně stabilní a mohl velice snadno a rychle zkolabovat.


Středa 25. června 2014


Nové poznatky sondy Cassini o Saturnově měsíci Titan

Americká sonda Cassini, která již skoro 10 let obíhá kolem planety Saturn, mimo jiné též pravidelně zkoumá některé Saturnovy měsíčky, ke kterým se zrovna přiblíží. Nedávno se tak například uskutečnil již stý průlet sondy kolem obrovského měsíce Titan, který je větší než planeta Merkur a má atmosféru hustší než má planeta Země.


Úterý 24. června 2014


Řasy, které získávají energii pomocí kvantové koherence

Před několika lety vědci objevili, že bez kvantových jevů lze jen těžko plně vysvětlit některé energetické procesy v rostlinách a nižších organismech. Nedávno ovšem mezinárodní tým kvantových biologů zjistil, že řasy skrytěnky (Cryptophyta) dokonce mají v genech nastaveno, zda se u nich během procesu získávání a předávání energie projeví tzv. kvantová...


Pondělí 23. června 2014


Tesla Motors poskytne některé patenty konkurenci

Elon Musk, šéf americké firmy Tesla Motors, prohlásil, že jeho firma podstatně oslabila patentovou ochranu, která se týká technologií spojených s elektromobily. Firma Tesla Motors na tomto promyšleném kroku nebude tratit, naopak je pro ni samotnou velmi důležitý. Znamená další krok na cestě v šíření a rozvoji jejích technologií pro elektromobily.


Pátek 20. června 2014


Umělá slinivka bude pomáhat diabetikům

Tým bioinženýra Edwarda Damiana z Bostonské univerzity ve spolupráci s nemocnicí Massachusetts General Hospital vyvinul tzv. bionickou slinivku, která je ovládána chytrým telefonem a nabízí lidem s cukrovkou 1. typu šanci na relativně normální život. Komponenty zařízení se nosí připevněné k břichu a pasu pacienta, nejde tedy o bioimplantát.

Civilizace: V erbu tří pruhů

S erbem tří vrchních pruhů do historie země vstoupil rod pánů z Kunštátu, kterému Národní památkový ústav zasvětil letošní sezónu. Sám erb svou jednoduchostí napovídá, že šlo o jeden z nejstarších rodů na našem území.


Čtvrtek 19. června 2014


Sonda New Horizons brzy prozkoumá hranice sluneční soustavy

Americká sonda New Horizons se připravuje na hlavní cíl své mise: podrobný průzkum trpasličí planety Pluto, jejích měsíčků a také jisté části prostoru za drahou Pluta. Vědci z NASA proto nedávno probudili sondu z hibernace a pečlivě připravují plán její činnosti na červenec příštího roku, kdy sonda kolem Pluta proletí.


Středa 18. června 2014


Primární červí díry v centrech galaxií?

Dva astrofyzikové, pracující na čínské Univerzitě Fudan v Šanghaji, rozpoutali diskusi o tom, zda jsou supermasivní černé díry, tvořící jádra galaxií, “obyčejnými černými děrami” nebo spíše ústími tzv. primárních červích děr, které představují krátká spojení mezi dvěma vzdálenými místy časoprostoru a které vznikly ve velmi raném stadiu...

Původ pravěkých korálků

Korálky vyrobené ze schránek měkkýšů byly jednou z prvních ozdob, které si lidé začali vyrábět z tvrdých materiálů. Určit konkrétní zdroj materiálu šesti z nich se nyní podařilo vědcům z Yorské univerzity.


Úterý 17. června 2014



Pondělí 16. června 2014


Mechy cestují v peří ptáků

Migrační trasy některých druhů ptáků zřejmě představují jakési virtuální dálnice, po kterých na tisícikilometrové vzdálenosti v peří cestují mechy, sinice, řasy i houby.

Podzemní “oceán” zřejmě existuje

Američtí výzkumníci ze Severozápadní univerzity a z Univerzity v Novém Mexiku našli další důkaz o velké podzemní zásobárně vody v nitru Země. Voda je zde pod velkým tlakem vázána v molekulární struktuře minerálů, které se vyskytují v magmatických horninách.