47 článků z PÁTKU 4.5.2012

Konfokální mikroskopie v rostlinné biologii

Klasická fluorescenční mikroskopie má tu nevýhodu, že se při zkoumání silnějších vzorků pletiv do roviny zaostření mikroskopu promítne i fluorescence z mimoohniskových částí. Tento rušivý šum způsobující zamlžení a sníženou ostrost snímku lze eliminovat technikou konfokální mikroskopie.

Workshopy Pracovní pohovor pro studenty

2. Workshop z úspěšného cyklu "Kurzy efektivního vystupování" s názvem "Příprava k pracovnímu pohovoru" začíná už 15.5. Cílem Workshopu je připravit nejen budoucí absolventy na přijímací pohovor do zaměstnání.

EMOce ve vědě

Když se řekne emo, většina lidí si představí teenagera s černou patkou přes oko, piercingem v puse a podmalovanýma očima, prostě móda inspirovaná populárními filmy o čarodějích a upírech. Jednoho dne ale média začnou vysílat poplašné zprávy, že emo nabádá mladé lidi k sebepoškozování a sebevraždám. Jsou stoupenci emo skutečně sami sobě nebezpeční? Nebo je to...

Uhynul Leonardo, varan komodský

Pražskou zoo a její příznivce dnes zastihla smutná zpráva: náhle uhynul varan komodský Leonardo. Zvíře, které strávilo většinu života v plzeňské zoologické zahradě, přebývalo poslední dva roky v Zoo Praha v pavilonu Indonéská džungle. Leonardo se dožil téměř dvaceti let, což je na varana úctyhodný věk.

Hubblův dalekohled viděl budoucí smrt planety Země

Výzkum bílých trpaslíků dost možná ukazuje osud naši vlastní planety… Představte si planetární systém, ve kterém se hvězda začne postupně nafukovat (stane se rudým obrem) a sežehne planety ve vnitřních částech systému. Následně dojde k odhození plynné obálky hvězdy, což má snad ještě více zdrcující následky. Naše Slunce stejně jako jiné hvězdy...