46 článků z PÁTKU 1.6.2012

Kontroverzní éčka

Potravinářská aditiva prodlužují trvanlivost potravin, ovlivňují jejich energetickou hodnotu, ale třeba také chuť či vzhled. Označují se kódem, který se skládá z písmene E a trojmístného čísla, odtud název éčka. Jejich schvalování podléhá velmi přísným toxikologickým zkouškám. Čím víc toho lidé vědí o aditivech přidávaných do potravin, tím lépe. Více...

V Praze zítra odstartuje třetí charitativní běh na záchranu goril

Praha bude zítra odpoledne plná opic! Stovky běžců s opičími maskami totiž ve 14 hodin vyrazí na trasu charitativního Běhu pro gorily z Pražského hradu do centra. Výtěžek celé akce poputuje tradičně na záchranu vzácných goril nížinných v africkém Kamerunu. Už potřetí se tak Praha připojí k dalším evropským metropolím, které se společně snaží ohroženým...

Obloha v červnu 2012 – přechod Venuše přes Slunce

Ve středu 6. června 2012 proběhne v ranních hodinách úkaz, který již za našich životů zcela jistě nezahlédneme. Planeta Venuše přejde přes sluneční kotouč a způsobí malé, ale o to unikátnější zatmění Slunce. Na další takové představení budou naši potomci čekat 122 let. Planeta Venuše byla dlouhou dobu sledována jen jako večernice anebo jitřenka....

Rashmi se svým tátou poprvé spolu!

V pondělí 21. května došlo ve venkovním výběhu ke spojení celého ostravského sloního stáda. Malá Rashmi tak měla poprvé možnost potkat svého tátu Calvina bez dělící bariéry. Spojování stáda proběhlo klidně a bez jakýchkoli problémů.

Dragon včera dopadl do Pacifiku a úspěšně tak ukončil první soukromou misi k ISS

Necelý rok po dosloužení raketoplánů má zase Amerika cestu jak se dostat k Mezinárodní vesmírné stanici. Zatím tak může cestovat pouze náklad, lety astronautů už jsou ale také v plánu. Dragon se stal první soukromou lodí, která k ISS doletěla a brzy budou následovat další, příští na řadě je nákladní loď Cygnus, která se k ISS zřejmě vydá příští rok.

V Kataru vyroste továrna na solární panely

Katar, nezávislý stát rozkládající se na katarském poloostrově v Perském zálivu, je vedle Dubaje, Bahrainu a několika dalších jednou z nejznámějších tamních destinací. Podobně jako většina zemí Perského zálivu, i Katar žije z ropy, zemního plynu a souvisejícího průmyslu. Myslí ale i na svou budoucnost – chce vybudovat továrnu na solární články. Téměř...

FOTO: Prvá súkromná misia

Vôbec prvý raz v histórii zaparkovala súkromná vesmírna loď na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Nákladná loď Dragon strávila na ISS takmer šesť dní....

Noční putování chrámy předků

Noc kostelů 2012 otevírá 1. června od 18 hodin po celé České republice na 1200 chrámů, kostelů a kaplí. Co vás čeká v pražských kostelech sv. Petra Na Poříčí, u sv. Tomáše a u Panny Marie Vítězné?

Čech ulovil 100 kg sumce

Český rybář chytil při průzkumu rybářsky méně známé evropské řeky stokilového sumce. Obr byl dlouhý 241 cm a měřil o 39 cm více než šťastný lovec Milan Filip, jenž rovněž není se svými 202 cm žádný drobeček. Jde o jednoho z největších sumců velkých ulovených českým rybářem.

Češi budou pomáhat gorilám v Africe

Letos již potřetí se bude v Praze konat Běh pro gorily. Charitativní akce, která má za cíl bojovat proti pytláctví, se koná i v jiných metropolích. Letos se z výtěžku podpoří mimo jiné projekt Toulavý autobus.

Vzácný úkaz nad českou oblohou Přechod Venuše přes Slunce

Vzácný astronomický úkaz oživí ve středu 6. června 2012 nebe nad Českou republikou. Na časné ranní obloze totiž budeme moci spatřit přechod Venuše přes Slunce. Za použití bezpečných filtrů se při pohledu na Slunce objeví na jeho pravém horním okraji pomalu se sunoucí temný kotouček planety Venuše. Dalšího přechodu Venuše přes Slunce se dočkají nejspíš jen...

Cesta ke strojům času

Britský fyzik a popularizátor vědy Jim Al-Khalili popisuje, jaké fyzikální zákony by (velmi teoreticky) mohly umožnit konstrukci známé rekvizity vědeckofantastické literatury - stroje...

Vojenský raketoplán X-37 se vrací z orbity Země

Počátkem března minulého roku do vesmíru odstartoval americký vojenský raketoplán X-37. Důvod? Přísně tajná mise. Zlé jazyky tvrdí, že cílem mise bylo provádět špionáž satelitů a především čínské vesmírné stanice Nebeský palác 1. Americké letectvo však samotnou misi zásadně nekomentuje, takže i tuto informaci přešlo bez povšimnutí. Každopádně, X-37 se...

Byl život ve vesmíru dříve?

Vědci při výzkumu vzdálených galaxií narazili na zjištění, že chemické prvky spějící ke vzniku života se ve vesmíru objevily dříve, než se doposud předpokládalo.

Jeden gen, dva extrémy

Dvě varianty jednoho genu mohou způsobit úplně opačné extrémy – nadměrný nebo naopak zakrslý růst. Dokazuje to objev genetické příčiny vzácné vrozené poruchy.

Kutná Hora znovuzrozená

Do Muzea gastronomie. Téma: Rekonstrukce památek v Kutné Hoře. Z rozhlasového archivu: Mezinárodní den dětí. Přemyslovci - budování českého státu XI.

Letadlo spotřebuje méně než auto?

Pro dopravu vzduchem je potřeba vynaložit více energie než pro pozemní dopravu, to je naše intuitivní očekávání. Projektanti firmy Synergy Aircraft ale chtějí dokázat, že to nemusí být vždy pravda.

Noc kostelů 2012

Každý rok otevírá Noc kostelů brány velkých chrámů i malých kostelíčků, hradních i zámeckých kaplí. V roce 2012 můžete po celé České republice navštívit 1200 míst, z toho 220 jen v Praze a Středočeském kraji. Některá z nich projdeme v Třetí dimenzi.

Noc kostelů 2012

Každý rok otevírá Noc kostelů brány velkých chrámů i malých kostelíčků, hradních i zámeckých kaplí. V roce 2012 můžete po celé České republice navštívit 1200 míst, z toho 220 jen v Praze a Středočeském kraji. Některá z nich projdeme v Třetí dimenzi.

Stanislav Komárek: Muž jako evoluční inovace?

Hostem pátečního Vstupte! je dnes všestranný badatel prof. Stanislav Komárek. Jaké jsou etologie a životní strategie příslušníků mužského pohlaví u lidí i v živočišné říši? Nadchází v západní společnosti soumrak tradiční maskulinity a kam se vlastně stáhla či v co se proměnila? To jsou jen některé otázky dnešního pořadu.