9 článků ze SOBOTY 2.6.2012

Paralyzovaný potkan po terapii znovu běhá

Kombinací léků, elektrické stimulace a roboticky asistované rehabilitace, dosáhli Švýcarští výzkumníci pozoruhodné míry znovuobnovení pohybových schopností u potkanů, kteří trpěli poraněním míchy. Po několika týdnech léčby byli hlodavci znovu schopni chodit.

Video: Paralyzovaný potkan po terapii znovu běhá

Kombinací léků, elektrické stimulace a roboticky asistované rehabilitace, dosáhli Švýcarští výzkumníci pozoruhodné míry znovuobnovení pohybových schopností u potkanů, kteří trpěli poraněním míchy. Po několika týdnech léčby byli hlodavci znovu schopni chodit a s určitou mírou pomoci také získat kus jídla, pro které bylo potřeba překonat schody nebo přelézt...

Blast Gaude - traumatické poranění mozku pod kontrolou

Traumatické poranění mozku je závažný zdravotní problém. I když moderní přilby zastaví střepiny z výbuchů, tlaková vlna může způsobit vážné fyzické poškození mozkové tkáně vojáka. Nebezpečné především je, že poranění nejde na první pohled poznat a může nastat i v situacích, které bude voják později bagatelizovat.

Blýskání Petra Kulhánka - Aurora

Polární záře pozorovaly severské národy od nepaměti. Považovaly je za plápolající duše mrtvých nebo za jiné nadpřirozené jevy. O polárních zářích nám pravidelně referovali mořeplavci z období objevitelských cest do vysokých severních nebo jižních zemských šířek. Polárním zářím se na naší polokouli správně říká Aurora Borealis neboli severní záře...

Mandejci a jejich víra

Oblast starověké Mezopotámie byla a je domovem mnoha různých kultur. Jednu z těch málo známých představují nepočetní, a dnes i existenčně ohrožení, Mandejci.