feed info

42 článků z ArmádníNoviny.cz

Řešení proti dronům: Radar ReGUARD jako součást systému C-UAS

Letadla bez lidské osádky (UAV, Unmanned Aerial Vehicles), často označovaná i jako drony, představují intenzivně se rozvíjející sektor techniky, jenž se původně zrodil ve vojenské sféře, avšak našel si uplatnění také v té civilní. Potenciál dronů je nepochybně obrovský, jenže ruku v ruce s jejich užitečností kráčí také nebezpečnost, a sice užívání dronů k...


Úterý 29. září 2020


Pohled z Ruska: Ázerbájdžán pomalu ukusuje území Arménie

Ruslan Puchov, ředitel moskevského Centra pro analýzu strategií a technologií CAST (Centre for Analysis of Strategies and Technologies), v rozhovoru pro ruský portál MK.ru zhodnotil současný probíhající konflikt mezi Arménii a Ázerbájdžánem. Podle Puchova boje nepotrvají dlouho, ale v budoucnu hrozí celá série podobně rozsáhlých ozbrojených střetů.

Na Kavkazu opět bojují Arméni s Ázerbájdžánci

V tradičně neklidné oblasti Kavkazu se opět tvrdě bojuje. Podle světových agentur boje v oblasti Náhorního Karabachu mezi arménskými a ázerbájdžánskými vojsky pokračovaly o víkendu. Jak vyplývá z informací z Baku, arménské ozbrojené síly ostřelovaly například ázerbájdžánské město Terter. Obě strany konfliktu, které se vzájemně obviňují z jeho vyvolání,...


Pondělí 28. září 2020


Ministerstvo obrany: Nasazení A330 MRTT do 48 hodin

10. srpna 2020 přistálo na letišti v Eindhovenu druhé letadlo Airbus A330 MRTT programu NATO ‒ Multinational Multi-Role Tanker and Transport Fleet (MMF) s trupovou imatrikulací T-054. Jedná se o sdílenou flotilu víceúčelových transportních a transportních letadel. Do iniciativy jsou zapojeny Belgie, Česká republika, Lucembursko, Německo, Nizozemí a Norsko.


Pátek 25. září 2020



Čtvrtek 24. září 2020


Palebná síla ruských tanků

V článku Současný stav tankového vojska Ruské federace jsme vypsali všechny aktivní tankové prapory ruské armády a zavedené typy tanků. Jurij Apuchtin na ruském portále TopWar se v návaznosti pokusil shrnout úroveň palebné síly tanků ruské armády.

F-35 pro Spojené arabské emiráty s pákistánskými piloty?

Prvním arabským uživatelem víceúčelových nadzvukových taktických stealth letadel F-35A Lightning II se stanou Spojené arabské emiráty (SAE). Počáteční prodejní úmluvu, zřejmě dohodu o společném záměru LOI (Letter of Intent), Spojené státy a SAE podepíšou zřejmě již začátkem prosince.


Středa 23. září 2020


Ministerstvo dopravy: Budoucnost českého přístavu v Hamburku

Od roku 1929 Česká republika využívá přístavní pásmo v přístavu Hamburk. Pozemky byly Československu pronajaty nevypověditelnou smlouvou ze dne 2. 11. 1929 na dobu 99 let, tj. do roku 2028. Pronájem se tedy nezadržitelně blíží ke konci. Zeptali jsme se proto tiskového oddělení ministerstva dopravy na další osud tohoto, pro Českou republiku, strategického území.

Spolková republika Německo a Bundeswehr

Německá armáda Bundeswehr je úzce spojena se založením Spolkové republiky Německo, která vznikla v roce 1949 sloučením americké, anglické a francouzské zóny. V důsledku příliš živé nedávné historie začal tento nový demokratický stát ve středu Evropy s budováním vlastních ozbrojených sil až koncem roku 1955 a ještě nějakou dobu po vzniku západoněmecké armády...


Úterý 22. září 2020


První protiraketová baterie Patriot pro Rumunsko

Minulý týden Rumunsko ve svém výcvikovém středisku protivzdušné obrany (PVO) v Capul Midia slavnostně převzalo první americkou protiraketovou a protiletadlovou baterii Patriot PAC-3+. Ceremonie se zúčastnil premiér země Ludovic Orban. Patriot PAC-3+ dramaticky vylepší schopnosti rumunské PVO.


Pondělí 21. září 2020


Současný stav tankového vojska Ruské federace

Aleksej Karpyčev, provozující ruský blog Kollekcioněr bajanov, napsal obsáhlý článek o stavu současných ruských tankových vojsk. Karpyčev ve svém článku vycházel z otevřených zdrojů, zejména fotografií a videozáznamů. Článek pochvalně komentoval (s drobnými výhradami) také Viktor Murachovskij, plukovník ve výslužbě, tankový odborník a člen kolegia...


Pátek 18. září 2020


Proč je nezbytně nutné podpořit zbrojní průmysl

Kvůli důsledkům pandemie Covid – 19 se celá Evropa připravuje na nejhorší ekonomickou krizi posledních let. Dvojice francouzských poslanců Benjamin Griveaux a Jean-Louis Thiériot nedávno přišla s výtečně argumentující výzvou k podpoře zbrojního průmyslu. Jeho klíčová úloha v celém komplexu evropského hospodářství totiž v poslední době bývá trestuhodně...


Čtvrtek 17. září 2020


NGAD: Američané testovali demonstrátor stíhačky 6. generace

Americké letectvo (USAF) údajně začalo s leteckými testy demonstrátoru nového víceúčelového nadzvukového taktického letadla 6. generace NGAD (Next Generation Air Dominance). Ústřední myšlenkou projektu NGAD jsou revoluční digitální metody vývoje, testování a výroby ‒ vše s cílem maximálně urychlit zavedení letadla do výzbroje.


Středa 16. září 2020


KOMENTÁŘ: Syn generála Radovana Procházky argumentuje nesrozumitelně

Můj nedávný komentář v Armádních novinách s názvem Procházka a Hučín bojovali v jiné době za stejnou věc, vyvolal zdlouhavou a dosti podrážděnou úvahu Ondřeje Procházky, který považoval, jak píše, za potřebné reagovat. V této své reakci v AN zpochybňuje některé části mého textu, který se týká protikomunistického odbojáře Vladimíra Hučína.


Úterý 15. září 2020



Pondělí 14. září 2020


Jihokorejský tank K2PL pro polskou armádu

Jihokorejská společnost Hyundai Rotem na polské vojenské výstavě MSPO 2020 představila model zvažovaného tanku K2PL. Jihokorejci tank nabízejí pro polský program nového hlavního bojového tanku Vlk (Wilk). Polská armáda podle vlastních slov potřebuje minimálně 500, výhledově až 800 nových tanků.