feed info

36 článků z ArmádníNoviny.cz


Pátek 27. listopadu 2020


Hypersonické novinky (2)

V dnešním volném seriálu ze světa hypersoniky si představíme test ruské střely Zirkon, patent MBDA pro ochranu senzorů hypersonických zbraní a možné pohony hypersonických střel.


Čtvrtek 26. listopadu 2020



Středa 25. listopadu 2020


Švýcarská garda ve Vatikánu je nejmenší armádou na světě

Letos v květnu, přesně 13. května 2020, uplynulo již dlouhých devětatřicet let od okamžiku, kdy byl na papeže Jana Pavla II. spáchán atentát. Příslušník turecké pravicové organizace Šedí vlci Mehmet Ali Agca vystřelil několikrát na svatého otce z pistole. Jan Pavel byl při útoku těžce zraněn, ale život mu zachránil odvážný příslušník Švýcarské gardy Alois...


Úterý 24. listopadu 2020


Francouzské námořnictvo čeká krizových deset let

V poslední době Francie schválila několik významných námořních zbrojních projektů. Paříž tak reaguje na rostoucí mocenská tření ve Středozemním moři i v zámořských územích Francie. Admiral Pierre Vandier, šéf Generálního štábu francouzského námořnictva, ale varoval poslance před propadem schopností francouzského námořnictva.


Pondělí 23. listopadu 2020



Pátek 20. listopadu 2020



Čtvrtek 19. listopadu 2020


Maďarsko kupuje strategická dopravní a tankovací letadla KC-390

Maďarská vláda a brazilská společnost Embraer podepsali dohodu o prodeji dvou středních dopravních letadel KC-390 maďarským vzdušným silám (Magyar Légierö). Nákupem těchto letadel Budapešť získává jako první země střední a východní Evropy strategické schopnosti ve vojenské letecké přepravě, leteckém tankování a v operacích výsadkových / aeromobilních...


Středa 18. listopadu 2020


KOMENTÁŘ: Tápání nad francouzskými houfnicemi CAESAR 8×8

Zástupci českého ministerstva obrany (MO ČR) vedou již několik měsíců jednání s francouzskou společností Nexter Defense Systems (součást koncernu KNDS) ohledně nákupu 52 samohybných kolových houfnic CAESAR 8×8 pro Armádu ČR. Nedávno však česká strana poslala Francouzům dopis, kde varuje před možným odložením nákupu. Důvodem má být složitá finanční situace...

Na východě Ukrajiny se stále argumentuje řečí zbraní

V souvislosti s celosvětovou pandemií nemoci covid-19 se dostávají do pozadí některé mezinárodně politické problémy, včetně vojenských konfliktů. Jednou z takových oblastí, kde stále k hlavním argumentům patří řeč zbraní, je kromě nejnovějších válečných střetů mezi Armény a Ázerbájdžánci také Ukrajina.


Úterý 17. listopadu 2020


Rozšířená realita: Nová dimenze výcviku vzdušného boje

Americké společnosti Red 6 a EpiSci vyvíjejí a testují unikátní letecký výcvikový systém ATARS (Airborne Tactical Augmented Reality System) využívající rozšířenou realitu. ATARS dokáže do průhledového displeje pilotní helmy mimo jiné vykreslovat virtuální dvojčata vlastních i cizích letounů. Potenciální přínos této technologie pro letecký výcvik je obrovský.


Pondělí 16. listopadu 2020



Pátek 13. listopadu 2020


Ukrajina nakoupí 26 českých samohybných houfnic DANA M2

Podle ukrajinských médií ukrajinský státní koncern Ukrspecexport objednal u české společnosti Excalibur Army 26 samohybných kolových houfnic DANA M2 ráže 152 mm. Součástí dodávek je také 5000 nábojů DN1CZ ráže 152 mm. Finanční objem obchodu je 40 milionů dolarů (905 milionů Kč, 34 milionů euro). Nákup byl oficiálně potvrzen, výše kontraktu a rozsah nákupu zatím...

Hypersonické novinky (1)

Dnešním článkem spouštíme volný a nepravidelný seriál o novinkách ze světa hypersonických zbraní. Důvod je prostý ‒ hypersonické zbraně jsou klíčem pro boj proti moderní pozemní i letecké protivzdušné obraně.


Čtvrtek 12. listopadu 2020


Kratochvil: Všichni letci, kteří bojovali proti nepříteli, byli výjimeční

Manželé Sabina a Jan Kratochvilovi se dlouhodobě zabývají moderními dějinami Československa, zejména obdobím nacistické a komunistické totality. Jsou autory výpravných publikací o československém exilu, o zahraničních letcích, o našich odbojářích. V listopadu roku 2007 otevřeli manželé Kratochvilovi za účasti premiéra Mirka Topolánka a bývalého prominentního...

F-35A, MQ-9B: Špičkové americké zbraně pro Spojené arabské emiráty

Americká agentura DSCA (Defense Security Cooperation Agency) schválila potenciální prodej víceúčelových taktických nadzvukových stealth letadel F-35A Lightning II a průzkumně-bojových dronů MQ-9B SkyGuardian do Spojených arabských emirátů (SAE). Finanční objem dodávek dosáhne maximálně 23,37 miliardy dolarů (524,55 miliardy Kč, 19,85 miliardy euro).


Středa 11. listopadu 2020


Jak Rusko prohrálo ve druhé Karabašské válce

Konstantin Makijenko, zástupce ředitele moskevského Centra pro analýzu strategií a technologií (CAST), se v článku na ruském portále Vedomosti pokusil shrnout geopolitické dopady druhé Karabašské války. Autor porážku Arménie a zábor velké části Náhorního Karabachu srovnává s okupací československých Sudet nacistickými vojsky.


Úterý 10. listopadu 2020


Bojové vozidlo pěchoty KF41 Lynx pro Austrálii

Düsseldorfská společnost Rheinmetall představila první tři prototypy bojového vozidla pěchoty (BVP) KF41 Lynx pro australský vojenský program Mounted Close Combat Capability (LAND 400 Phase 3). Německému obrněnci v programu konkuruje jihokorejské BVP AS21 Redback od společnosti Hanwha Defense Systems.