48 článků z PÁTKU 6.11.2020

Přesun Atlasu V

Raketa se opravdu vrátí do obslužné věže VIF. Start mise NROL-101 neproběhne dříve než 11. listopadu. 6. listopadu 22:37 The post Přesun Atlasu V first appeared on kosmonautix.cz.

Sociální sítě bojují s dezinformacemi při amerických volbách. Twitter blokuje Trumpovy příspěvky

Sociální sítě Facebook a Twitter ve dnech po volbách ve Spojených státech sklízí jisté pochvalné reakce za to, jak se potýkají s lavinou dezinformací, která provází čekání na vítěze. Podle deníku The New York Times (NYT) společnosti situaci zvládají relativně dobře díky tomu, že výrazně zasahují do základních prvků svých služeb.

Další odklad NROL-101?

Na Floridu míří hurikán Eta a předpověď počasí se zhoršila. Ve hře je i přesun rakety do montážní haly VIF. 6. listopadu 20:57 The post Další odklad NROL-101? first appeared on kosmonautix.cz.

Kácet v Boubínském pralese půjde pouze za přísných podmínek. Lesy ČR neuspěly s odvoláním

Lesy České republiky neuspěly ve sporu o kácení stromů v Boubínském pralese na Šumavě. Správa Národního parku státnímu podniku zpřísnila podmínky kůrovcové těžby. Lesy se proti tomu odvolaly k ministerstvu životního prostředí. To ale postup Národního parku potvrdilo. Vyplývá to z rozhodnutí, které má Radiožurnál k dispozici.

Dlouhý pochod 6 vynesl 13 družic

Ze vzletové rampy číslo 16 čínského kosmodromu Tchaj-jüan dnes ráno ve 4:19:14,901 SEČ úspěšně odstartovala nosná raketa CZ-6 s 13 družicemi. Dříve oznámený čas startu byl 4:18:50 SEČ. Vypuštěno bylo deset argentinských družic ÑuSat a tři čínské družice. Jednalo se v pořadí o čtvrtý start rakety CZ-6, která patří mezi slabší z nové generace čínských...

Sušenky pro další generace: Firma vyrábějící Oreo má vlastní bunkr

Výrobce proslulých amerických sušenek skládajících se ze dvou oplatek s vanilkovou krémovou náplní nenechává nic náhodě. Nedávno se rozhodl zakoupit malý bunkr ve Špicberkách s jediným cílem – zachovat sušenky Oreo pro ty po nás… „Každá sušenka je zabalená ve speciální ochranné fólii, která je ochrání od teplot v rozpětí minus 62 stupňů až...

Zavření škol přineslo žákům lepší jídlo, více spánku, častější internet a samotu, zjistili v Olomouci

Životní styl školáků se během jarního nouzového stavu, kdy byly zavřené školy, změnil v mnoha ohledech k lepšímu. Například 60 procent více a taky lépe spalo. Třetina jedla více ovoce a zeleniny a skoro polovina omezila pití energetických nápojů. Na druhou stranu ale více než polovina žáků přiznala, že trávila více času na internetu a sociálních sítích, asi...

Lovecká svítilna se zeleným a bílým světlem

Prémiový výrobce svítilen, společnost Acebeam, představuje svítilnu L17 ve dvou provedeních se zeleným a bílým světlem. Oba modely dosahují pozoruhodného dosvitu do dálky zvláště vzhledem k jejich kompaktním rozměrům s průměrem optiky pouhé 4 centimetry. Verze s bílým světlem je osazená extrémně výkonnou LED Osram CSLNM1.TG, poskytuje dosvit do vzdálenosti až 802...

Český vědec pomohl spočítat hustotu měsíční kůry

Český vědec Michal Šprlák se dvěma australskými kolegy vyvinul metodu, pomocí níž lze určit hustotu uvnitř planetárních těles na základě údajů nasbíraných družicemi. Aplikovali ji na Měsíc a získali tak velmi přesnou představu o hustotě jeho kůry. O jejich úspěchu informoval vědecký časopis Planetary and Space Science. 

Nové automatické stanice přesně ukáží výšku sněhu v Česku

Kolik napadlo? Kolik sněhu ještě zůstává? To jsou velmi časté otázky, které si v zimě kladou nejen lyžaři a milovníci hor, ale třeba i silničáři. Zásadní jsou tato data i pro hydrology. Přehled z více míst v Česku nabídneme v nové zimní sezoně i divákům České televize v rámci pravidelných předpovědí počasí.