feed info

5 článků z blog.kosmonautix.cz

Konec „lapačů“ krytů SpaceX?

V blízkosti Cape Canaveral byla spatřena loď Sheila Bordelon s polovinou krytu během nácviku. Zřejmě tak končí snahy o chyt do sítí. 22. března 18:09 The post Konec „lapačů“ krytů SpaceX? first appeared on kosmonautix.cz.

ŽIVĚ: Electron vyráží na 19. misi

Firma Rocket Lab chystá na noc na úterý start své rakety Electron. Ta by měla z Nového Zélandu vynést na oběžnou dráhu hned sedm družic od komerčních i vládních zákazníků. Společně s nimi však poletí také družicová platforma nové generace Photon od firmy Rocket Lab. Při této misi se totiž budou v reálných podmínkách kosmického prostoru ověřovat technologie,...

Družica CAS500-1 úspešne odštartovala

Dňa 22.3.2021 o 06:07 hod. UT odštartovala juhokórejská družica CAS500-1 spolu s ďalšími 37 družicami pomocou rakety Sojuz-2.1a. 22. marca 13:45 The post Družica CAS500-1 úspešne odštartovala first appeared on kosmonautix.cz.

Signál z GRBAlpha

Jakub Kapuš oznámil zachycení signálu z druhé slovenské družice na oběžné dráze. Posíláme gratulaci! 22. března 13:13 The post Signál z GRBAlpha first appeared on kosmonautix.cz.

Co by nám přinesla mise IVO?

Ve finálovém výběru programu Discovery najdeme dvě mise cílící na Venuši (VERITAS a DAVINCI+), průletovou sondu kolem Neptunova měsíce Tritonu Trident a také sondu IVO k průzkumu jupiterova měsíce Io. Pokud by došlo k jejímu schválení, měla by sonda Io Volcano Observer prozkoumat svět skutečný vulkanických zázraků - na tomto malém měsíci jsou totiž stovky aktivních...