feed info

86 článků z Vesmír

Babylónská věž v tropech se rozpadá

Malé jazyky, jimiž se většinou mluví v rovníkových oblastech, v moderní době intenzivního promíchávání lidí různých proveniencí ztrácejí svoji užitečnost. A vymírají.

Buněčná smrt v terapii nádorových onemocnění

Ve světě buněk je smrt procesem nezbytným pro zdárný vývoj embryí, udržování buněčné populace v orgánech, obranu proti infekčním chorobám a proti vzniku a vývoji nádorových onemocnění. Smrt buňky, ať již sebevraždou, či „popravou“, se musí odehrávat řízeně, aby se odstranily jen buňky nepotřebné, poškozené, infikované či nádorové.

Do země, do vody, zpopelnit, sníst

Jak se může stát, že člověk, jenž jeden den mluvil a konal, zůstane druhý den netečný, ale navštěvuje nás pak občas ve snech a promlouvá k nám? V lidské snaze vysvětlit si rozdíl mezi životem a smrtí spatřoval Edward Burnett Tylor, jeden ze zakladatelů antropologie, původ náboženství.

Mramor na rukou prvních zemědělců

Bílá barva ve významu vznešenosti a přeneseně též luxusu provází západního člověka přinejmenším několik staletí. Svůj podíl na tom má především carrarský mramor, který pro své sochy v návaznosti na antické vzory začali preferovat renesanční sochaři v čele se samotným Michelangelem. Využívání krystalických vápenců k estetickým účelům však lze v...

Muž se železnou láskou

„Nebude vadit, když o železe budu mluvit anglicky? Nejsem zvyklý o něm přemýšlet v češtině,“ říká v úvodu našeho setkání Tomáš Ganz, objevitel klíčových hormonů regulujících metabolismus železa, který už šestapadesát let působí ve Spojených státech. Do angličtiny ale přejde i po otázce na vztah k Praze. Protože i to je věda… Příběh jeho rodiny je...

Nerovnováhou k stabilitě

Na pálavských skalních stepích panují v suchých obdobích spíše polopouštní podmínky. Čtvrt století trvající sledování odhalilo značnou dynamiku: v závislosti na počasí v předchozím roce se výrazně mění poměrné zastoupení druhů rostlin, v čemž může překvapivě spočívat klíč k dlouhodobé stabilitě skalních stepí.

Novinky v léčbě vysoké hladiny cholesterolu

Každý, kdo trochu sleduje trendy v oblasti léčiv, si musel všimnout ohromného nárůstu používání léků snižujících hladinu lipidů v krvi (hypolipidemik) ze skupiny statinů na přelomu tisíciletí. Od té doby tato léčiva terapii hypercholesterolemie, a zvláště zvýšených hladin LDL-cholesterolu, zcela ovládla.

Pátranie po pôvode SARS‑CoV‑2

Epidémia ochorenia covid-19, ktorá vypukla v čínskom meste Wu-chan v decembri 2019, za tri mesiace prerástla do celosvetovej pandémie. Rýchle šírenie pandémie po celom svete zákonite vyvoláva tlak na zodpovedanie naliehavých otázok: Aký je pôvod vírusu SARS‑CoV‑2? Vznikol prirodzeným vývojom, alebo unikol z laboratória? A nie je to len samoúčelná zvedavosť. Keď...