feed info

618 článků z OSEL.cz

Milí oslaři

Do nového roku přejeme tyranosauří sílu, energii jaderné fúze, vitalitu kmenových buněk, neuroplastický mozek, odvahu mínojských mužů a dívek, vkus Starých Řeků, asymptomatický průběh všech infekcí a navrh trochu toho podělanýho štěstíčka.


Středa 30. prosince 2020


Dávný Izrael před 10 tisíci let zasáhla gigantická tsunami

Na severním pobřeží Izraele se nacházejí prehistorické mořské sedimenty až 3,5 kilometrů od tehdejšího pobřeží. Asi před 9 600 lety se tam přivalila megavlna, která na pobřeží mohla vyrůst do výšky 16 až 40 metrů. Jak se zdá, východní Středomoří rozhodně není nudným místem k životu.


Úterý 29. prosince 2020


Dělají nám temnou hmotu primordiální černé díry zrozené z mnohovesmíru?

Jestli existuje mnohovesmír, tak v něm mohou pučit vesmírná mláďata. Ta se mohou zhroutit do černé díry anebo se nám jako černé díry jeví z vnějšího pohledu. Takové primordiální černé díry hodlají vystopovat motivovaní fyzici s využitím gravitačních čoček na snímcích Galaxie v Andromedě kamerou HSC teleskopu Subaru


Pondělí 28. prosince 2020


Nocebo efekt (a vakcíny proti Covid-19)

Čo je placebo efekt lieku, je dosť známe. Menej rozšírený výraz nocebo efekt (lat. nocere – škodiť) označuje situáciu, kedy pacient očakáva, že liek bude mať nežiadúce účinky a pocíti ich aj v prípade, kedy ani objektívne nevzniknú. Zdá sa, že negatívne očakávania môžu ovplyvniť aj ochotu nechať sa očkovať proti vírusu SARS-CoV-2, pôvodcovi choroby Covid-19.


Neděle 27. prosince 2020


Test umělého bytí: Mohla by inteligence SantaNet zničit celý svět?

Představte si pokročilou umělou inteligenci, která by měla ten nejušlechtilejší účel vůbec. Podarovat každé dítě na Zemi vánočním dárkem. SantaNet by měl k dispozici rozsáhlé zdroje a možnosti, mohl by využít pomocné inteligence i poštovní drony. Naprosto nádherný plán. Co by se jenom mohlo zvrtnout?


Sobota 26. prosince 2020


Rekord: Korejský KSTART udržel fúzi 20 sekund při 100 milionech °C

Jihokorejský supravodivý tokamak KSTAR (Korea Superconducting Tokamak Advanced Research) dosáhl světového rekordu. Plazma o teplotě 100 milionů stupňů Celsia udržel po dobu 20 sekund. Právě dlouhodobé udržení extrémně horkého plazmatu je přitom klíčem ke komerční fúzní energetice.


Pátek 25. prosince 2020


Neantropogení příčina oteplování Arktidy?

O příčinách globálního oteplování byly popsány hory papíru. Za nejběžnější příčinu jsme považováni my lidé, respektive skleníkový efekt který ze zvýšených emisí oxidu uhličitého souvisejícího s rozvojem světového průmyslu. Leopold Lobkovský má pro náhlé změny v Arktidě jiné vysvětlení. Za viníka označuje přirozené jevy v zemské kůře.