feed info

647 článků z OSEL.cz

Pf 2024

Dobrého pořízení Vám všem ať už konáte dobro kdekoliv a čímkoliv.


Sobota 30. prosince 2023



Pátek 29. prosince 2023


Elektrifikovaná látka účinně těží uran z mořské vody

Na pevnině je k dispozici asi 8 milionů tun uran pro jaderné elektrárny. Pokud se nám povede ekonomicky výhodně extrahovat uran z mořské vody, odemkneme tím zásobárnu se 4,5 miliardami tun uran. To vystačí na tisíce let provozu jaderných systémů, jestli se nebudeme zdráhat využívat jadernou energii.


Čtvrtek 28. prosince 2023


Izraelská armáda zřejmě poprvé používá taktické drony Spike FireFly

Šikovný tříkilový dron FireFly s kolmým startem a přistáním nabízí i malým jednotkám možnost průzkumu v blízkém okolí anebo útoku v podobě létajícího granátu. Informace ze sociálních sítí prozrazují první (nebo jedno z prvních nasazení) dronu v akci, nejspíš v Džanínu na Západním břehu Jordánu.

Kvantová teleportace snímků zajistí bezpečnější komunikaci

Průlomový experiment s novou metodou kvantové teleportace informace otevírá dveře k teleportaci celých snímků, například otisku prstu při ověření totožnosti během bankovní nebo podobné operace. Fyzikům se povedlo podstatně zvětšit objem přenesené informace při využití jediné dvojice entanglovaných fotonů.

Sršeň obecná

Sršeň je známý druh sociálního hmyzu, který u řady lidí vzbuzuje obavy.


Úterý 26. prosince 2023



Pondělí 25. prosince 2023


Materiálová magie: Špetka grafenu razantně zvýší vodivost mědi

Grafen je jako kámen mudrců dneška. Přidáte ho k nějakému normálnímu materiálu a dočkáte se vylepšení klíčové vlastnosti. Přimíchání grafenu do mědi udělá elektrický vodič s nižším teplotním součinitelem elektrického odporu. Možnosti uplatnění jsou nedozírné, měděné vodiče se používají prakticky všude.