Mnoho výrobců germicidních UV lamp klame zákazníky, měly by vzniknout průmyslové standardy

Dezinfekce pomocí ultrafialového záření (zpravidla jde o krátkovlnné záření UVC) zažila velký boom zejména v souvislosti s globální pandemií covid-19. Od roku 2020 jsme se tak mohli setkat s mnoha zajímavými projekty využívající germicidní UVC LED, například pro dezinfekci vzduchu v místnosti, vlaků metra nebo bankomatů.

Není tedy pochyb o tom, že prodeje takovýchto germicidních UV (GUV) produktů najednou prudce stouply. Jak se teď ale ukazuje, ne všechny produkty označované výrobcem za germicidní splňují náležité technické parametry. Na časté nesrovnalosti upozornil v nové zprávě úřad CALiPER spadající pod americké ministerstvo energetiky, který testoval 13 světel označovaných výrobcem jako GUV.

Dva produkty například místo slibovan ého dezinfekčního UVC ve skutečnosti vyzařovali převážně jen dlouhovlnné UVA záření s minimálními dezinfekčními účinky, zatímco tři další dokonce nevyzařovaly ani to. Jiné produkty zase uváděly netestovatelné, protichůdné či nejednoznačné údaje o výkonu, případně používaly nesprávné jednotky či terminologii. Kromě toho se u produktů velmi lišila efektivita vyzařování, ačkoli někdy používaly ty stejné technologie.

Řešení tohoto problému se tak nabízí zejména ve vytvoření určitých průmyslových standardů ohledně dezinfekčních UVC světel, stejně jako ve vzdělávání výrobců a prodejců ohledně GUV technologií, jejich správného měření a správného uvádění technických parametrů. A ačkoli se tento velký problém momentálně provalil na americkém trhu, bylo by nejspíš zajímavé udělat takovýto průzkum i v EU.

Zdroj: led-professional.com, energy.gov