Výzkumníci vyvinuli novou metodu generování deep-UV záření pro bezpečnou dezinfekci

Výzkumníci za japonské Ósacké univerzity pod vedením vědce Hiroty Hondy vytvořili zařízení, které generuje takzvané hluboké ultrafialové záření (deep-UV, DUV) s velmi úzkým rozpětím vlnové délky, jež dokáže zabíjet patogeny v prostředí a zároveň je neškodné pro lidi. Použili při tom proces zvaný druhé harmonické generování (second harmonic generation, SHG), které se opírá o fyzikální princip, že frekvence fotonu je úměrná jeho energii.

Za použití speciálně navrženého vlnovodu, který může ovládat orientaci krystalu nitridu hliníku, vědci dokázali spojit dva fotony s poloviční energií do jednoho fotonu s dvojnásobnou energií, a tedy i dvojnásobnou frekvencí. Tímto způsobem mohli vytvořit zmiňované DUV záření bezpečné pro člověka s velmi úzkým rozpětím vlnové délky.

Dle výzkumníku může nový objev vydláždit cestu pro kompaktní a efektivní DUV dezinfekční nástroje, které by šlo použít i s ohledem na bezpečnost vůči lidem. Jak už jsme totiž psali dříve, běžné dezinfekční UV záření může mít závažné důsledky pro zdraví kůže. Nová metoda japonských vědců se navíc může stát levnou a efektivnější alternativou ke stávajícím zdrojům DUV, jako jsou excimerové lampy a LED, které mívají nízkou efektivitu nebo krátkou životnost.

Zdroje: ledinside.com, iopscience.iop.org, interestingengineering.com