Na mřížku Škody Enyaq iV přidělali LED displej. Automaticky ukazuje chodcům, kdy mohou bezpečně přejít

Určitě tu situaci dobře znáte. Jdete rušným městem a zastavíte se na přechodu pro chodce bez semaforu. Kouknete vpravo, nic nejede, kouknete vlevo, zpoza zatáčky zrovna vyjíždí velké SUV. Nějakou chvíli pozorujete, zda vás řidič zaregistroval a už zpomaluje, nebo jestli vás bude víceméně ignorovat. Pro jistotu čekáte, dokud není auto natolik blízko, abyste za předním sklem spatřili řidiče a jeho případné gesto. Špatné vyhodnocení situace může vést k vážné nehodě, přičemž obzvláště riziková jsou v tomto ohledu velká SUV.

Škoda Auto teď přišla s neotřelým nápadem, jak silniční bezpečnost do budoucna zlepšit. Momentálně testuje prototyp speciálního zařízení na svém elektrickém modelu Enyaq iV. Tohle SUV od Škody má v běžné verzi obyčejnou masku chladiče z plastu, který mohou zákazníci za příplatek nahradit designovou maskou Crystal Face, která má elegantní podsvícení. Nově ale vývojáři ze Škody zkoušejí pilotní projekt, ve kterém originální masku nahradili speciálním LED displejem.

Pokud Enyaq iV začne zpomalovat před přechodem, na předním LED displeji se automaticky rozehrají piktogramy v zelených barvách. Konečná podoba symbolů se prozatím testuje, většinou ale mají podobu zeleného panáčka a šipek. Pokud program naopak vyhodnotí, že auto nezastaví, zobrazí se na displeji výstražné červené trojúhelníky či křížky. Řidič zároveň na vnitřní obrazovce automobilu může vidět, co LED displej zrovna chodcům ukazuje.

Zdroje: topgear.com, autodaily.com.au