Nabíjecí čelovka Petzl Swift RL 2023 obsahuje i senzor pro reaktivní svícení

Francouzská firma Petzl, primárně zaměřená na horolezectví a jeskyňářství, se výrobě outdoorových čelovek věnuje už od 70. let.  Dávno již ale pominula doba objemných battery-packů a vláknových žároviček spojených gumou a kabelem, ačkoli i ty měly zajisté svoje kouzlo. Nejnovější Petzl Swift RL 2023 se může pochlubit celkovou hmotností pouhých 100 g, světelným tokem až 1100 lm – a protože už žijeme ve 21. století, tak si tvůrci nemohli odpustit ani určitou formu inteligentního ovládání.

Zdrojem světla jsou dvě vysoce výkonné LED s životností 50 000 hodin zasazené do optiky, jež kombinuje šířkový a dálkový reflektor. To pak ještě doplňuje slabší červená LED (svícení nebo blikání). Mezi různými režimy výkonu lze přepínat buď pomocí tlačítka, jak jsme zvyklí z běžných svítilen, ale také je zde možnost využít onu technologickou inovaci, kterou si Petzl nechal registrovat jako reactive lighting®. V tomto inteligentním módu čelovka sama reaguje na vnější světelné podmínky pomocí senzorů. Regulací jasu i šířky světelného kužele tak může mód poskytnout zejména delší výdrž akumulátoru, někdo možná ocení i větší komfort. Při orientačním běhu může čelovka například tlumit jas při pohledu do mapy.

Akumulátor o kapacitě 2350 mAh je zabudovaný do svítilny a dobíjí se skrze USB-C port na spodní straně. Nejvyšší jas zvládne napájet dvě hodiny, nejnižší až 100 hodin, přičemž samotné červené blikání lze využít i 300 hodin. Vítanou vlastností je také indikace stavu nabití akumulátoru, která je zde navržena jako stupnice pěti malých LED nad senzorem. Nabití zcela vybitého akumulátoru zabere 5 hodin.

Čelovka je dle normy IPX4 odolná vůči silnému dešti. Celé tělo svítilny lze otáčet kolem vlastní osy a měnit tak pohodlně kolmý úhel svícení. Standardem už je dnes i reflexivní povrch popruhu. Cena včetně DPH se pohybuje kolem 2 699 Kč.

Zdroj: svitilny.eu