Nichia se po letech vrhla na výrobu vlastních červených laserových diod

Japonská společnost Nichia se proslavila zejména v 90. letech vynálezem první výkonné modré LED, jež vzápětí uspíšila vývoj diod vyzařujících bílé světlo. Kromě LED se ale Nichia zaměřuje i na vývoj laserových diod (LD), zejména modrých a zelených. Co však dosud v portfoliu firmy výrazně chybělo, byla výkonná červená laserová dioda – tu začala vyrábět až nyní. Nichia tak konečně může poskytovat vlastní LD čipy se všemi třemi základními složkami barevného modelu RGB.

Hlavní využití RGB LD spočívá zejména v digitálních projektorech, kde jsou laserové diody oproti výkonným LED v mnohém lepší. Poskytují mnohem širší rozsah reprodukce barev, mají vyšší efektivitu i jas. Poptávka po takovýchto projektorech s LD přitom roste nejen v oblasti profesionálních kin, ale zejména u malých domácích projektorů a laserových televizí (což je v podstatě také projektor).

Nichia svým novým počinem reaguje na poptávku firem po různých parametrech laserových diod pro každou barvu RGB zvlášť. Zatímco zelené (G) a modré (B) laserové diody si Nichia už léta vyrábí sama a má jejich specifika pod kontrolou, ty červené (R) dosud pořizovala od vnějších dodavatelů, což se promítalo do kvality, ceny a zejména pak náročnosti vyhovět odlišným požadavkům různých zákazníků. Díky vlastní výrobě teď bude japonský výrobce schopen flexibilněji reagovat na jejich poptávku.

Jedním z hlavních produktů firmy bude QuaLas™ RGB (na obrázcích), ve kterém budou všechny LD čipy nahusto osazeny na jedné malé desce. Jejich parametry (viz tabulka) jsou navrženy tak, aby dohromady dokázaly poskytnout vyvážené barvy. Do prodeje se dostane na jaře 2024.

Zdroje: ledinside.com, nichia.co.jp