Nová světově nejmenší LED umožní proměnit naše chytré telefony v mikroskopy

Vědcům z prestižního výzkumného centra SMART (Singapore-MIT Alliance for Research and Technology) se podařilo vytvořit dosud nejmenší křemíkovou LED na světě. Její šířka je menší než jeden mikrometr, přitom ale dokáže vyzařovat více světla než dosavadní křemíkové světelné diody značně větších rozměrů.

Nejde přitom jen o nějakou vědeckou kuriozitu s minimálním praktickým užitkem. V blízké budoucnosti by tato přelomová technologie mohla vstoupit i do našich běžných životů ve velmi zajímavé podobě. Například má potenciál technologicky umožnit, aby se kamery našich smartphonů proměnily v mikroskopy schopné zachytit objekty o velikosti jednotek či nižších desítek mikrometrů – tedy na úrovni bakterií či lidských tělesných buněk. Podle vyjádření vědců by stačilo doplnit již existující smartphony pouze o tuto novou LED a nějaký velmi chytrý software.

Výzkumníci toto zajímavé využití už experimentálně vyzkoušeli a s výsledky se pochlubili v recenzovaném časopise Nature Communications. Jedná se o technologii tzv. digitální holografické mikroskopie, která se obejde bez běžných čoček. Pomocí této nové miniaturní LED vědci nasvítili vzorek (latexové kuličky o průměru 20 μm) a zaznamenali jej pomocí miniaturní CMOS kamery o velikosti 1,76 cm x 1,33 cm. Tak vznikl holografický záznam vzorku, který následně bylo nutné rekonstruovat pomocí vysoce komplexního algoritmu s využitím umělé inteligence. Výsledný obraz této metody má natolik vysoké rozlišení, že výrazně předčí klasické mikroskopy s optickými čočkami.

Obrovský potenciál nové micro-LED se pak nabízí zejména v medicíně, kde umožní posun v oblasti zobrazovacích metod nebo miniaturních implantátů.

Zdroje: hackster.io, newatlas.com