Ripsaw M5: plně elektrický robotický tank, který si můžete koupit i vy

Mike a Geoff jsou bráchové z Texasu. Jako mnoho tamních obyvatel, mají i oni rádi zbraně. Tahle dvojčata ale možná přece jen o něco víc, než ostatní. Postavili si totiž vlastní tank.

Bratři Howeové začali v roce 2000 s vývojem svého vlastního tanku, který nazvali Ripsaw. V roce 2001 ho představili na veletrhu v Dallasu, což samozřejmě zaujalo americkou armádu. Od té doby vyvinuli a vyrobili několik verzí svého tanku a v roce 2018 je koupila velká průmyslová společnost Textron Systems.

Koncem roku 2019 představili Ripsaw M5, plně elektrickou a plně autonomní verzi svého tanku. Jeho maximální rychlost dosahuje až 96 km/h (zrychlení 0-96 km/h během pěti sekund). Celý tank váží kolem 10,5 tuny a je vysoký 180 cm. Protože jde o vskutku unikátní elektromobil, objevil se už v různých úpravách v několika hollywoodských hitech, jako třeba Mad Max: Fury Road.

Tank je velmi snadno přizpůsobitelný konkrétnímu zákazníkovi a záměru. Lze ho osadit nejrůznějšími zbraněmi a senzory. Taktéž si lze za $300 000 koupit civilní verzi tanku Ripsaw až pro čtyři osoby. Na střeše je navíc ukrytý malý průzkumný dron a v tanku pak ještě malý pásový dron. Americká armáda plánuje do budoucna využívat celou řadu robotických, plně autonomních bojových strojů. Elektrické tanky Ripsaw se velmi pravděpodobně stanou součástí těchto jednotek.

zdroj: vlastní

The post Ripsaw M5: plně elektrický robotický tank, který si můžete koupit i vy first appeared on Hybrid.cz.