Tesla investuje do Gigatovárny Texas $10 mld., zaměstná 20 000 lidí

Elon Musk řekl, že Tesla bude do Gigatovárny Austin v Texasu investovat celkem $10 mld. Gigafactory by měla zaměstnat až 20 000 lidí (původně to bylo 10 000).

Americká společnost Tesla nedávno oficiálně přestěhovala své sídlo z Kalifornie do Texasu. Právě tam, nedaleko Austinu, také dokončuje novou Gigafactory Austin, která by v konečném důsledku měla zaměstnat až 20 000 lidí. Alespoň to tvrdí Elon Musk, o kterém ale zároveň víme, že rád přehání.

Obří texaská továrna by měla být stavebně dokončena ke konci letošního roku a brzy by se v ní měla rozjet výroba elektromobilů Tesla Model Y. To samé čeká Gigatovárnu Berlín, takže rok 2022 bude pro Teslu opravdu velký. Teoreticky by Tesla během následujícího roku či dvou mohla zdvojnásobit svou roční výrobu z asi 0,5 milionu elektromobilů na 1 milion aut.

Podle Joea Tegtmeyera, který nedaleko Gigafactory Texas bydlí a každý den ji navštěvuje se svým dronem, už Tesla v továrně elektromobily Model Y zkušebně vyrábí a zaškoluje dělníky. Prozatím Tesla za Gigafactory Austin utratila asi miliardu dolarů. Devět dalších má připravených. Spekuluje se, že v obou nových továrnách – Giga Berlín i Giga Austin, bude Tesla chtít minimálně časem začít vyrábět kromě samotných elektromobilů také bateriové články, nejspíš nového typu 4680.

zdroj: Electrek.co

The post Tesla investuje do Gigatovárny Texas $10 mld., zaměstná 20 000 lidí first appeared on Hybrid.cz.