Tesla propustí desetinu zaměstnanců

Tesla nedávno šokovala chabými výsledky za 1. čtvrtletí 2024. Přímou reakcí na zpomalení odbytu elektromobilů je aktuálně oznámené propouštění.

Tesla naznačovala, že nějaké propouštění nastane, už během posledních několika měsíců. Aktuálně rozeslala interní, ale široce šírený email, ve kterém ohlašuje chystané propouštění asi 10 % zaměstnanců globálně.

S tím jde mimo jiné ruku v ruce také zkrácení směn v Gigatovárně Texas ve výrobě Tesla Cybertruck. Navzdory tomu, že Elon Musk tvrdí, že o auto je stále velký zájem a firma údajně měla mít hodně přes půl milionu. Musk zároveň ve zmíněném emailu píše:

V průběhu let jsme se rychle rozrostli o několik továren po celém světě. S tímto rychlým růstem docházelo v některých oblastech ke zdvojování rolí a pracovních funkcí. Při přípravě společnosti na další fázi růstu je nesmírně důležité, abychom se zaměřili na všechny aspekty společnosti s cílem snížit náklady a zvýšit produktivitu.

Těm, kteří zůstávají, bych chtěl předem poděkovat za náročnou práci, která je před nimi. Vyvíjíme jedny z nejrevolučnějších technologií v oblasti automobilů, energetiky a umělé inteligence. Až budeme společnost připravovat na další fázi růstu, vaše odhodlání bude mít velký význam pro to, abychom se tam dostali.

– Elon Musk

Tesla má v současné době kolem 140 000 zaměstnanců na celém světě. Očekává se proto, že propouštění se dotkne zhruba 10-14 tisíc lidí. Na 8. srpna ohlásil Elon Musk představení dlouho očekávaného projektu robotických taxíků Robotaxi. Ten bude postaven na kontinuálních pokrocích, které aktuálně Tesla dělá v oblasti umělé inteligence a plně autonomního řízení.

Na druhou stranu se také na Reuters nedávno objevila podivná zpráva, že Tesla ruší vývoj projektu levného elektromobilu Tesla Model 2 – důvodem měla být příliš silná konkurence s tím, že se firma raději zaměří na robotické taxíky. Musk samozřejmě toto vzápětí dementoval a jen o pár hodin později oznámil, že Robotaxi odhalí 8. srpna.

zdroj: Electrek.co, Tesla

The post Tesla propustí desetinu zaměstnanců first appeared on Hybrid.cz.