V Číně už se vyrábí nová generace baterií pro dojezd 1000 km

Baterie Qilin čínské společnosti CATL je podle TIME jedním z nejlepších vynálezů roku 2022. Už se vyrábí.

Dříve neznámý čínský CATL se během pouhých pár let stal největším světovým výrobcem baterií. Souběžně s tím ale nezůstává pozadu ani v inovacích. Nová baterie pojmenovaná Qilin byla dokonce časopisem Time vyhlášena jako jeden z nejlepších vynálezů roku 2022.

Podle čínských zdrojů se už tato nová baterie začala vyrábět. Podobně jako strukturální baterie Tesla je i tato nová baterie založena na článcích formátu 4680. Poprvé se představí v novém MPV Zeekr 009.

Už v červnu 2022 společnost CATL oznámila Qilin jako třetí generaci bateriových článků. Tehdy CATL sliboval, že nové články budou mít rekordní účinnost využití objemu 72 % a energetickou hustotu až 255 Wh/kg. To odpovídá desetiminutovému rychlonabíjení pro dosažení stavu nabití 10-80 % (4 C).

Teoreticky by tak mělo být možné dosáhnout u správně navrženého elektromobilu dojezdu až 1000 km na jedno nabití. Čínská média i firmy to ale s přeháněním mají dost podobně jako Elon Musk. Nechme se tedy překvapit, než elektromobil Zeekr 009 dorazí k nezávislým testům.

zdroj: Electrek.co

The post V Číně už se vyrábí nová generace baterií pro dojezd 1000 km first appeared on Hybrid.cz.