feed info

212 článků z ČRO - Příroda

Pozvánka na přednášku v Zoo Ostrava

Po měsíci opět zveme všechny příznivce novinek a zajímavostí ze světa zoologie na další přednášku do ostravské zoologické zahrady. Dubnová přednáška nese název "Genetika ve službách taxonomie: Příklady z herpetologie".

Úbytky včelstev mohou ohrozit úrodu v Evropě

Pesticidy a insekticidy používané v zemědělství ničí evropská včelstva a kolonie čmeláků, a ohrožují tak vlastně i celou úrodu, varují dvě studie publikované v posledním čísle odborného časopisu Science. Píše o nich i většina dnešních evropských deníků.

Klonování jilmů, které přežily

Kanadským vědcům se podařilo naklonovat americké jilmy, které jsou rezistentní vůči zavlečené houbové chorobě. Ta v minulém století vyhubila asi 95 % jilmů v Kanadě a Spojených státech.

Přemysl Rabas - cestovatel

V pátek 30. března byl hostem ČRo Sever Přemysl Rabas. Jindra Moravcová si s ním povídala o afrických nosorožcích a také o snahách a projektech, které by měly vést k jejich záchraně.

Říká Správa NP Šumava o tetřevovi pravdu?

Již více než týden pracovníci Správy NP a CHKO Šumava předkládají veřejnosti účelová tvrzení, co vadí a nevadí tetřevům, která odůvodňují novou studií. Studii zájemcům nabídli a zaslali, následně ale tvrdí, že studie ještě není hotová. ČSO považuje studii za nekvalitní a účelovou.


Čtvrtek 29. března 2012


Lucy nebyla jediná

Před 3,4 miliony let žili v Etiopii bok po boku dva různí předchůdci člověka a každý z nich se pohyboval jiným způsobem. Naznačuje to nový fosilní nález.

Obyvatelé Lubence nechtějí u obce úložiště radioaktivního odpadu

Přes dvě stě obyvatel Lubence na Lounsku přišlo na veřejné slyšení kvůli vybudování úložiště radioaktivního odpadu. Pozemky v katastru obce jsou jednou ze sedmi lokalit, o kterých se jako o budoucím úložišti uvažuje. I když se má se stavbou úložiště začít až v roce 2050, lidé už dnes s jeho stavbou nesouhlasí.


Středa 28. března 2012