feed info

11 článků z ČRO - Příroda

Ekologové vyhráli u soudu. Dokončení D8 je ohrožené

Dokončení dálnice D8, která vede Českým středohořím, je ohrožené. Krajský soud v Ústí nad Labem totiž po letech vyslyšel námitky ekologů a konstatoval, že stěžejní dokument posuzující vliv stavby na krajinu, vydalo ministerstvo životního prostředí v polovině devadesátých let nezákonně.

Neurobiologie rostlin

Zima už pomalu končí a asi všichni se už těšíme na jaro, až se opět zazelenají louky i stromy – a právě rostlinám a jejich pozoruhodným vlastnostem patří i dnešní rubrika ze světa vědy.

Sloní paměť není mýtus. S inteligencí je to horší

Sloni patří v každé zoo mezi nejpopulárnější zvířata, a to nejen proto, že jsou to prakticky největší savci na planetě, ale také proto, že patří mezi zvířata velmi inteligentní, která dokáží s člověkem výborně spolupracovat. A v Asii, kde je slon doma, toho umějí patřičně využít. Zvlášť v zemích, kde už se sloni nesmějí používat pro práci, jak tomu...

Pavoučí hedvábí vede teplo

Zkoumání pavoučích sítí zřejmě otevřelo cestu k vývoji nových materiálů. Jejich hedvábí má totiž lepší tepelnou vodivost než naprostá většina známých látek.

Těžba uranu se podle ekologů už nevyplácí, doly oponují

FOTOGALERIE Těžba uranu v Rožné se podle ekologů už skoro nevyplatí a za rizika nestojí. Kvalita těžené horniny od roku 2004 klesla téměř na polovinu. Draze se musí těžit více materiálu a zároveň vzniká více radioaktivního odpadu. Doly oponují, že těžba je rentabilní, větší ekologickou zátěž už nezpůsobí a především dává lidem práci.