11 článků z NEDĚLE 9.9.2012

Terorismus proti nanotechnologiím

Chudoba a násilí v Mexiku posledních let stojí i za vlnou teroristických útoků proti místnímu výzkumu nanotechnologií. Můžeme u nás časem čekat něco podobného?

Curiosity fotí ráda sama sebe

Velmi podrobné autoportréty dělá svými kamerami Curiosity. Ne, že by snad Curiosity byl takový narcis. Fotografie laboratoře pomáhají lidem v NASA zjistit, zda jsou všechny přístroje v pořádku. Mnoho těchto kontrolních snímků je však velmi zajímavá také pro veřejnost. Podívejte se na snímky z kamery MAHLI a na snímek samotné kamery, která slouží k pořizování [...]

Hvězdicové letadlo SBiDir-FW – revoluce v konstrukci letadel?

Dnes si povíme o letadle, které není vyvíjeno přímo jako vojenské, ale vyznačuje se natolik revoluční koncepcí, že jistě neujde zájmům lidí z vojenských kruhů. Před několika dny udělila americká vesmírná agentura NASA grant ve výši 100 000 dolarů na rozpracování projektu „hvězdicového“ letadla SBiDir-FW.

Vědcům se podařilo teleportovat informaci na vzdálenost 150 kilometrů

Mezinárodnímu týmu vědců z Rakouska, Německa, Kanady a Norska se podařilo teleportovat kvantové vlastnosti fotonu na vzdálenost 143 kilometrů a pokořili tak dosavadní rekord. Experiment proběhl letos v květnu mezi Jacobus Kapteyn Telescope na jednom z kanárských ostrovů La Palma a ESAs Optical Ground Station na ostrově Tenerife.

Jagellonci a Kutná Hora (10. část)

V desátém pokračování seriálu Jagellonci a Kutná Hora budeme pátrat po zbytcích rozřezaného oltáře z chrámu sv. Víta. Současně vstoupíme do dvojice sakrálních památek stojících na vnější hranici jagellonského města.

Rekordní úbytek mořského ledu v Arktidě

Rozloha mořského ledu v Arktidě se 26. srpna 2012 propadla na úroveň 4,1 milionů kilometrů čtverečních. Tím bylo překonáno rekordní minimum z 16. září 2007, kdy Severní ledový oceán pokrývalo 4,13 milionů čtverečních kilometrů ledu. Tání stále pokračuje. 7. září 2012 už led nepokrýval ani 4 miliony kilometrů čtverečních plochy. Ve srovnání se stavem ve...